Dostignuća žena vidljivija na internetu zahvaljujući WikiGap inicijativi

Ambasada Švedske i Vikimedija Srbije treći put organizovali su uređivački maraton Wiki Gap sa namerom da se poveća vidljivost žena na Vikipediji i time smanji rodni jaz koji je prisutan na internetu.

- WikiGap održava se u 63 zemlje sveta. U Srbiji je tema današnje radionice bila priprema članaka o žena ma koje su napravile razliku. Verujem da su mnoge žene bile zaslužne za brojna dobra dela, ali im do sada nije bila priznata ta zasluga. Ove radionice su odlična prilika da se stvari postave onako kako treba - rekao je ambasador Švedske u Srbiji Nj.E. Jan Lundin. On je dodao da, iako se podaci razlikuju po regionima, na internetu ima četvorostruko više članaka o muškarcima nego o ženama.

WikiGap kampanju pokrenulo je Ministarstvo spoljnih poslova Švedske u saradnji sa Vikimedijom Švedske pre dve godine, kada je upravo Beograd bio prvi grad u kome je organizovana takva radionica.

- Ako nemate dovoljno informacija, nećete ni biti svesni kolika je neravnopravnost između polova. U današnje vreme, ako niste vidljivi na jedan klik, ostaćete nevidljivi“ rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Ona je dodala da su žene manje vidljive upravo zato što još uvek nisu osvojile javnu sferu, bez obzira na velike pomake i dostignuća.

- Zato je važno što imamo ljude koji su posvećeni ovom problemu, a to su Vikimedija Srbije i ambasada Švedske. Ovo je veliki posao koji su uradili za našu državu i društvo - dodala je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Na Vikipediji su muškarci i autori najvećeg broja članaka – čak 90% tekstova pisali su muškarci. WikiGap, koji je održan u Srpsko-korejskom informatičkom pristupnom centru u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, ima za cilj da se napravi balans ravnopravnosti polova na internetu.

Treća radionica Wiki Gap okupila je dvadesetak urednika i urednica koje su za uspešno kreiranje članaka na Vikipediji obučavali predstavnici Vikimedije Srbija.

- Vi ste veoma specifična ciljna grupa, ona koja ima istinski uticaj na distribuciju informacija širom sveta. Nažalost, mnogo je više članaka o muškarcima nego o ženama. No, to se polako menja. Novi članci o znamenitim ženama širom sveta prevedeni su na 30 jezika. Impresivno je biti deo ove važne globalne akcije - rekao je otvarajući uređivački maraton zamenik ambasadora Švedske Joakim Vern.

Nakon tri godine održavanja WikiGap uređivačkog maratona širom sveta, na internetu je sada 35.000 novih članaka o znamenitim ženama i njihovim dostignućima. Njihove biografije dosegle su 160 miliona pregleda.
U svetu radi više od 18.000 Viki urednika.

Vikipedija je najobimnija svetska onlajn enciklopedija sa najvećim brojem korisnika i njen sadržaj značajno utiče na informisanost građana. Ravnoteža između zastupljenosti polova je veoma važna i zbog toga se ova inicijativa održava u saradnji sa svim švedskim ambasadama u svetu.

Izvor: Novi magazin
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još