NIJE PROBLEM SAMO U IZGLEDU: Kako da sprečite i lečite gubitak kose?

Gubitak kose danas je problem miliona muškaraca i žena. Koliko god da je to česta pojava, može biti jako stresno, dovesti do pada samopouzdanja, povlačenja u sebe i često upadanja u depresiju. Zbog čega se to dešava, kako se može sprečiti i kako lečiti?

Nema osobe koja želi da joj se u nekom momentu vidi teme umesto bujne frizure. Mada nije sramota kada vam se desi gubitak kose, nije baš ni privlačno za gledanje. Što je najveći problem može ukazati i na postojanje neke bolesti.

Šta se smatra normalnim gubitkom kose?

Gubitak 50-100 dlaka u toku dana smatra se normalnim opadanjem kose. Naravno da nećete brojati svaku dlaku, ali ćete primetiti kada kosa počne preterano da opada. Uvidećete da je ređa, da vam je rep tanji kada ga vežete, da vam se vidi koža glave ili vam opadaju celi pramenovi. Tada možete da zaključite da opadanje kose nije normalno.

Koji su uzroci za gubitak kose?

Uzroci opadanja kose mogu biti različiti. Može to biti nedostatak vitamina, minerala, ali mogu biti i ozbiljne bolesti. Ovo su neki od njih:

Stres kao uzrok opadanja kose

Fizički ili psihički stres dovode do opadanja kose. Pod fizičkim stresom smatra se operacija, fizička povreda, bolest, preterano vežbanje i naglo mršavljenje Sve to izaziva nagle fizičke promene u organizmu što se vidi na kosi. Vidljive promene se na glavi uoče 3-6 meseci posle stresa ili fizičke traume.

Emotivni stres ređe utiče na opadanje kose. Veći emotivni stresovi smrt, razvod ili raskid duge veze, mogu da ostave dubok trag, kako na duši tako i na vašoj kosi. Najbolji savet je da izbegavate stresne situacije koliko god je to moguće.

Previše vitamina A

Previše vitamina A jedan je od uzročnika opadanja kose. Najčešće se višak dešava usled uzimanja određenih suplemenata i dodataka ishrani. Višak vitamina A je toksičan za naše telo, nagomilava se u jetri kao otpad, a pored suve kože koja se peruta naznaka ovog problema je opadanje kose. Kada to primetite ukinite unos ovog vitamina i vremenom će kosa početi ponovo da raste.

Nedostatak vitamina B

Nedovoljno vitamina B utiče na slabljenje korena kose, usled čega ona opada. I ovde se to radi jednostavnom suplementacijom i dodatkom vitamina B u ishranu. To znači namirnice kao što su suvo voće, šampinjoni, karfiol, integralne žitarice, banane, pivski kvasac ili vitaminski dodatak koji možete nabaviti u apoteci.

Nedostatak minerala

Kada je opadanje kose vezano za nedostatak minerala, onda se najčešće radi o nedostatku cinka ili gvožđa u krvi, odnosno o anemiji. I cink i gvožđe možete dodati unosom adekvatnih namirnica, ali je najbolji način da to uradite odgovarajućim suplementima, kako bi oporavak kose bio brži i kako biste bili sigurni da unosite dovoljno ovih minerala.

Ženski hormoni

Disbalans u ženskim hormonima može biti krivac za to što kosa opada i postaje retka. To dobro znaju žene koje doje decu i kojima se kosa tada proredi. Na ravnotežu hormona u telu utiču i kontraceptivne pilule jer su i one na bazi ženskih hormona i utiču direktno na nivo istih u našem telu. Ako primetite povezanost vaše kontraceptivne metode sa gubitkom kose, posavetujete se sa lekarom o drugom obliku zaštite.

Uvek se češljate na isti način

Da li se uvek češljate na isti način i razdeljak vam je uvek na istu stranu? Promenite rutinu, jer se kosa tada prosto zalepi za kožu glave. Promenite joj položaj i vaše teme će da se oslobodi i kosa počne da raste. Ne otežavajte joj, ne zatežite je, ne gurajte u gumice, repove, pod pegle, farbe i hemijske preparate. Pružite joj negu. Najlepša kosa je zdrava kosa. Ona je znak su da je organizam zdrav. losa kosa zdravlje

Kako da sprečite opadanje kose?

Nije nemoguće, onda kada znate uzrok. Jedite raznovrsnu hranu, porverite krvnu sliku, ustanovite da li su vam svi vitamini i minerali na broju i kako vam funkcionišu hormoni.

Izvor: Lepota&Zdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još