UZ NEKOLIKO TRIKOVA: Farbate se kod kuće – budite kao profesionalac

Farbate se kod kuće, pa umesto plave dobijete narandžastu boju kose. Otkrićemo vam trikove profesionalaca pomoću kojih ćete izgledati kao da ste upravo izašle iz najboljeg salona, a kosa će biti onakva kakvu ste želele.

Farbate se kod kuće, dovoljno vam je da odete do lokalne drogerije, kupite farbu i krenete u akciju. Međutim, retko koja žena razmišlja o tome da se ne razume u sve nijanse i tonove, zbog čega često pogorša kvalitet kose. U pomoć svim damama koje izbegavaju odlaske u salone pristupili su profesionalci i objasnili kako da održe dobar kvalitet kose prilikom farbanja.

Farbanje kose je ozbiljan korak i zato je potrebno razumeti šta znači njen kvalitet. Na nezdravim pramenovima nećete dobiti prelepu boju, jer nedostatak sjaja izobličava željenu nijansu. A šta je sjaj? To je zatvorena kutikula koja odbija svetlost od sebe i puna je dlakom. Za početak, važne komponente kose su protein, voda i lipidi.

Prilikom farbanja moramo uzeti u obzir nekoliko faktora:

- početna baza (boja): da li je kosa prethodno farbana ili je prirodna;
- oštećenja, osetljiva područja, debljina i elastičnost kose;
- želja kupaca i stvarne mogućnosti;
- izbor boje i nijansi;
- dodatna nega kose.

Početna baza

Svaki dobar frizer zna da je mnogo lakše raditi sa kosom koja nije već farbana – više je opcija i mogućnosti, različite tehnike i boje (morate uzeti u obzir nivo tona od 1. do 10.), određivanje nijanse kojoj težimo i podešavanje neutralizacije. To je za frizere vrlo jednostavo. Ipak, ako je kosa prethodno farbana, onda nam treba više informacija: kada je bilo poslednje farbanje, koliko često se to radi i koji je kvalitet kose.

Test pramenova

Najvažniji korak u pripremi za farbanje jeste test pramenova. Ako je zadatak stvoriti mnogo svetliju boju, a ne zna se kako se klijent farbao ranije, tada je nemoguće otkriti istoriju kose bez testa pramenova.

Odvojite prstima jedan pramen kose i izravnajte ga. Na pramen stavite nekoliko kapi vode i pratite koliko je vremena potrebno da se kapljice upiju. Ako kosa upije vodu za manje od 10 sekundi, onda je kutikula tj. spoljni ljuskasti sloj kose previše oštećen i kosu nije moguće pravilno ofarbati. Ako kapljicama treba više od 10 sekundi da se upiju, onda je vaša kosa u dobroj "formi".

Izbor boja i nijansi ako se farbate kod kuće

Ova činjenica utiče na izbor nijanse koja se koristi, farba i stvara sjaj, što je važno. Boje su različite: trajne (postojane), polu-trajne (nijansiranje). Boja može da se posvetli, potamni, menjajući prirodni pigment kose.

Trajne boje za farbanje

Ako se farba trajnom bojom, procesi su sledeći: prvi je amonijak ili monoetanolamin koji otpušta kosu, otvarajući kutikulu. U zavisnosti od volumena, on "izbija", odnosno oksiduje prirodni pigment, stvara prostor za veštački pigment (boja koju ste izabrali), a zatim veštački pigment "ulazi" u prazne tačke. Sve se to događa u strukturi kose. Najvažniji zadatak je farbati pramenove bez nanošenja štete. Za ovo se preporučuje odabir farbe sa niskim sadržajem amonijaka.

Polutrajne boje za farbanje

Ukoliko želite polutrajno farbanje, treba da znate da ovakva boja ne utiče na prirodni pigment, ne menja se i ne svetli. Distribuira se u sloju, brine o kosi, obezbeđuje stabilnost boje mesec dana (zavisi i od toga šta koristite kod kuće). Ove vrste boja se koriste za postizanje sjaja, senke na prethodno izbeljenoj ili ofarbanoj kosi.

Izvor: Cosmopolitan.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još