Međunarodna konferencija "Srpsko-američki odnosi pred izazovima COVID19"

Prva međunarodna online konferencija posvećena srpsko-američkim odnosima u doma pandemije korona virusa održaće se u četvrtak, 16. marta sa početkom u 14 sati. Svi zainteresovani, konferenciju mogu pratiti preko YouTube kanala i sajta Color Media Communications.

Vladimir Marinković

U proleće 2020. svet se suočio sa globalnom pandemijom prouzrokovanom virusom Covid-19, koja je do kraja marta dovela do blizu milion registrovanih infekcija i gotovo 50.000 smrti. Kada i kako će se završiti pandemija, kao i kakve će biti posledice vezane za ekonomiju, mir, stabilnost, sigurnost i demokratiju nakon pandemije pitanje je koje prouzrokuje ogromnu neizvesnost širom sveta. Ova situacija takođe stvara globalnu priliku za širenje dezinformacija i za maligne, kako domaće, tako i strane, uticaje, koji za cilj imaju stvaranje konfuzije i nepoverenja kod stanovništva i da još više ograniče vlade zemalja u borbi protiv pandemije tako što, bez argumenata i stvarnih i opipljivih dokaza, osporavaju mere za borbu protiv pandemije.

Entoni Godfri

Sjedinjene Američke Države i Republika Srbija nisu imune na ovaj globalni izazov i koriste značajne resurse za borbu protiv pandemije, te se pripremaju za sprovođenje mera za oporavak nakon pandemije. Sjedinjene Američke Države i Srbija su bili saveznici u većem delu svoje zajedničke istorije, a posebno u mnogim izazovnim trenucima tokom 20. veka kao što su Prvi i Drugi svetski rat. Pandemija virusa Covid-19 podseća na te gorke trenutke u ljudskoj istoriji.

Derek Mičel

Srpsko-američki kongres prijateljstva smatra, imajući u vidu trenutnu situaciju, da Sjedinjene Američke Države i Republika Srbija moraju odmah da udruže snage u ovom izazovnom trenutku i pomognu jedna drugoj u prevladavanju kako ove pandemije, tako i efekata nakon pandemije. S tim u vezi, Srpsko-američki kongres prijateljstva zajedno sa Color Media Communications, organizuje događaj ove vrste sa ciljem podizanja svesti javnosti kroz pružanje pouzdanih informacija o situaciji sa Covid-19 u obe zemlje, kao razgovora i pronalaženje prilika za međusobnu pomoć i pomoć tokom i nakon pandemije Covid-19.

Ivica Dačić

Na konferenciji će u sklopu dva panela govornici uputiti učesnike konferencije kakva je situacija u Republici Srbiji i SAD usled pandemije virusa COVID-19, sa kojim se sve izazovima države susreću, kakve su mere preduzete u cilju suzbijanja virusa i šta se očekuje u budućnosti.

Robert Čoban

U prvom panelu govriće: Vladimir Marinković, Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije i osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva (KSAP), Ivica Dačić, Prvi Potpredsednik Vlade Republike Srbije, ministar spoljnih poslova i kopredsedavajući Savetodavnog odbora KSAP, Stiv Stivers, Kongresmen SAD i Kopredsedavajući srpskog kokusa i NJ.E. Entoni Godfri, Ambasador SAD u Srbiji.

Šanlej Pinčoti

U drugom panelu publici će se obratiti Šanlej Pinčoti, direktorica USAID kancelarije u Srbiji za demokratski i ekonomski rast, Derek Mitčel, predsednik NDI, predstavnik IRI u Srbiji. Oba panela moderiraće Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe.

Stiv Stivers

Konferenciju možete pratiti na YouTube kanalu i na sajtu communications.rs

Pogledajte još