SAVET STRUČNJAKA: Dok ste u kućnoj izolaciji, izbegavajte feniranje i farbe sumnjivog kvaliteta

Lepo prolećno vreme donosi nove ideje i potrebu za promenama, pa je pravi trenutak da nešto učinimo za svoju kosu i promenimo loše navike. Frizer i edukator Tanja Šobota čitateljkama "Života" plus" savetuje kako da pravilno neguju kosu i ponovo zablistaju čim se ukinu mere socijalne distance i vrate svakodnevnim navikama i obavezama.

- Sa promenom godišnjeg doba kosa više opada i postaje krta i lomljiva. Zato tada najviše moramo da vodimo računa o unosu vitamina, odabiru šampona, regeneratora i maski za kosu - kaže Tanja Šobota.

- Veoma je važno da obratite pažnju na sastav šampona kako ne biste oštetili kosu. Koristite prirodne šampone koji ne sadrže sulfate, parabene i silikone. Velika je predrasuda da šampon koji više peni bolje pere kosu. To samo znači da ima više hemije i deterdženta, a njegova dugotrajna upotreba je ubica za kosu. Najbolja preporuka su šamponi koji su predviđeni za sportiste, za svakodnevno pranje kose, jer nemaju sastojke koji narušavaju pe-ha vrednost kože glave. Samim tim ne zatvaraju pore, koža može da diše, a folikul ostaje otvoren za rast nove dlake. Preporuka je da se kosa dva puta šamponira, nemojte je mrsiti i dobro je ocedite pre nego što nanesete regenerator ili masku za kosu.

Sagovornica naglašava da je neophodno napraviti razliku između regeneratora i maske. Zadatak regeneratora je da razmrsi kosu kako bismo mogli lakše da je očešljamo, ali nema ulogu da je neguje. Za to služe maske koje mnogo dublje prodiru u dlaku, popravljaju njenu strukturu i povećavaju kvalitet i sjaj.

- Maska se nanosi na kosu od krajeva ka korenu, ali ne na kožu glave jer će zapušiti pore i napraviti problem - ističe Tanja Šobota.

- Može da se drži i do 20 minuta, pokrivena peškirom zbog dodatnog grejanja da bi efekti bili bolji. Kosu češljajte od krajeva, polako i pažljivo kako se ne bi kidala. Takođe, ne bi trebalo da je sušite agresivnim metodama. Dok ste u kućnoj izolaciji što manje fenirajte kosu, naročito je nemojte farbati neproverenim i lošim preparatima. Ne zaboravite, kosa je ukras našeg lica i celog našeg bića.

Izvror: Novosti - Život plus
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još