OBDANIŠTA SE OTVARAJU 11. MAJA: U vrtić samo ako se mora

"Popuštanje" mera u borbi protiv virusa korona u slučaju predškolskih ustanova znači da bi roditelji trebalo da se izjasne da li će vratiti decu u vrtiće, zbog planiranja kapaciteta. U poruci koju su dobili navedeno je da je poželjno da ovu mogućnost iskoriste samo oni koji rade i nemaju drugu mogućnost za čuvanje dece.

- Sasvim je izvesno da će vrtići i boravak za decu od prvog do četvrtog razreda, koje roditelji nemaju kome da ostave, biti otvoreni 11. maja. Vrtići su spremni za lagani i oprezni povratak u normalu. Sve mere opreza i predostrožnosti će biti na snazi. Roditelji će biti obavezni da dostave potvrdu poslodavca da moraju da rade - kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Beograda.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević, član kriznog štaba, ističe da je odluka o povratku mališana u obdaništa, doneta na osnovu iskustva iz drugih zemalja, kao i da deca mogu da se inficiraju, ali i da povratak u vrtiće nije više rizičan od boravka u porodici.

I osnovne škole poslale su poruke roditeljima da se izjasne o povratku dece u produženi boravak, ako nema ko da ih čuva. Iako je izjašnjavanje u toku, prema prvim informacijama, nije veliki odziv, a u pojedinim školama čak nije bio zainteresovan nijedan roditelj.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još