ŽIVOTNA ENERGIJA ZA DUŠU I TELO: Reiki metoda nakon višenedeljne izolacije

U obilju ponuđenih načina kako da se korisno i zdravo upotrebi vreme u izolaciji, značajno mesto zauzima i primena jednostavne reiki metode prirodnog lečenja duha, duše i tela pomoću životne energije, koja je u okviru tradicionalne medicine zvanično priznata kod nas.

Ističući da pozitivno deluje na jačanje imuniteta, povećanje vitalnosti organizma, ali i nivoa koncentracije i pamćenja, reiki učitelj Veroslava Stanković, kaže:

- Nakon više nedelja izolacije, a često i usamljenosti, povratak životne energije u različitim segmentima više nam je nego potreban. Mnogima je usled fizičke, pa i druge pasivnosti, opao imunitet, izgubili su se vitalnost organizma, koncentracija i pamćenje, pozitivna energija i optimizam. Neretko počinju da se ispoljavaju i određene zdravstvene tegobe uslovljene ili potencirane nametnutim životnim okolnostima. Moguć je poremećaj pulsa, ubrzano disanje, skok krvnog pritiska.

Sva navedena "iskakanja" iz normalnih okvira mogu da se dovedu u red primenom reiki tretmana. Kardiovaskularne, respiratorne i gastrointestinalne funkcije takođe se poboljšavaju. Spušta se nivo šećera u krvi, povećava se dobar, a smanjuje loš holesterol, rastu i vrednosti hemoglobina.

- Reiki ima i preventivno i kurativno dejstvo na ljudski organizam. Kod zdravih osoba sprečava da se bolest javi, a tamo gde su zdravstveni problemi prisutni, tegobe otklanja. Zbog snažnog uticaja na ljudsku psihu, uspeva da reguliše i spavanje. Na krajnje relaksirajući način uspeva i da telesnu težinu svede u normalne okvire. Efekti delovanja su nemerljivi, jer dolazi do bolje koordinacija pokreta, raspoloženja, osećaja zadovoljstva sobom i okolinom, kao i izražene kreativnosti. A sve to nam sada, kako vreme odmiče, počinje da manjka - navodi sagovornica.

Objašanjavajući reiki principe za meditaciju i podizanje sopstvene energije, ona kaže:

- Da biste reiki tretmane primenili na pravi način, u kući obezbedite miran prostor, udobnu stolicu ili krevet i, po mogućstvu, upalite mirisni štapić. Pet reiki principa kojima se rukovodimo su motivacione rečenice: 1. Danas ne brinem. Danas očekujem sve najbolje! 2. Danas nisam ljut/ljuta. Danas se radujem svemu! 3. Danas sam zahvalan/zahvalna za sve! 4. Danas radim pošteno i na sebi! 5. Danas sam ljubazan/ljubazna i dobronameran/dobronamerna prema svima! Ove principe treba napisati na papiru, pustiti laganu muziku, najbolje za meditaciju, i početi sa čitanjem. Principe možete da čitate glasno ili u sebi, možete da odaberete samo jedan ili svi. Usredsređenim čitanjem u ovakvoj atmosferi brzo se ulazi u karakteristično takozvano alfa stanje, koje predstavlja neku vrstu hipnotičkog trenutka. Ono što je najvažnije, dolazi do opuštanja, eliminacije napetosti i stresa.

- Za oslobađanje od opterećenja da zatvoreni u kući sve više podsećamo na ptice u kavezu koji nije poželjno napuštati, umnogome može da pomogne reiki metoda vizuelizacije. Razmislite gde se van zatvorenog prostora najbolje osećate - na planini, moru, pored reke. Zatim uključite opuštajuću muziku i zamislite sebe na izabranom mestu. Probajte svim čulima to i da osetite. Prirodu sa mirisom, dodirom, sluhom, čak i sa ukusom. Potom zamislite kako vas povetarac miluje, a blago sunce obasjava. Pod ovim vizuelizacijama osetićete kako vam se polako opušta deo po deo tela. Na kraju možete i da zaspite, jer će to biti apsolutno relaksirajući san - slikovita je Veroslava Stanković.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još