CRVENA ARMIJA PROGLAŠENA OPASNOM ORGANIZACIJOM: Fejsbuk uklanja fotografije sa Zastavom pobede na Rajhstagu (VIDEO)

Korisnici društvene mreže Fejsbuk žale se da ta mreža uklanja postove s fotografijom na kojoj se vidi Zastava pobede na Rajhstagom u Berlinu na kraju Drugog svetskog rata.

Obrazloženje je da se "krše društvene norme kada je reč o opasnim ljudima i organizacijama". Norme, kako se navodi u obrazloženju, "imaju za cilj da se spreči nanošenje štete bilo kome u stvarnom svetu".

Društvena mreža navodi da autori postova ne teba da podržavaju teroriste, aktivnosti zasnovane na netrpeljivosti, masovna ili serijska ubistva, trgovinu ljudima, nasilje ili kriminal.

Na koji je način znamenje pobede u Drugom svetskom ratu povezano s tim pravilima nije precizirano, prenela je RIA.

- Ako to nije sramota onda ja ne znam značenje te reči. Dve minute nakon postavljanja slike ona je bila blokirana - piše jedan od korisnika Fejsbuka Sergej Zvjagincev.

Nakon što su se ljudi, žalili mreža je neke fotografije odblokirala.

Zastava koja se zavijorila nad Rajhstagom postala je simbol pobede nad nacizmom.

Napad na nacistički parlament trajao je od 28. aprila do 2. maja 1945. godine.

Trupe Crvene armije su tokom operacija opsade Berlina zauzele Rajhstag, zgradu nemačkog Parlamenta 30. aprila 1945. godine. Fotografija crvenoarmejaca koji postavljaju sovjetsku zastavu na zgradu Rajhstaga obišla je svet i praktično označila savezničku pobedu u Drugom svetskom ratu. Istog dana ubio se i Adolf Hitler.

Svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

Izvor: rs.sputniknews.com
Foto: Sputnjik Srbija - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još