“Najlepša bašta Novog Sada“: Dvorište Ivane Nešković krije tužnu, emotivnu priču

Akcija “Najlepša bašta Novog Sada“, koja je prošle godine prvi put uspešno realizovana, nastavlja se i ovog proleća u Novom Sadu.

Medijski pokrovitelji su kompanija Color Media Communications, list “Dnevnik” i Novosadska TV, a od ove godine akcija se organizuje u saradnji i sa Francuskim institutom u Novom Sadu.

Danas vam predstavljamo baštu ovogodišnje učesnice - Ivane Nešković, čije dvorište ima svoju priču, a nju najbolje znaju meštani malog sela Rivica nadomak Novog Sada.

- Moja majka imala je davne 1985. godine viziju da dvorište prekriveno betonom i kamenom pretvori u vrt u kojem će gajiti travu i cveće, te da ono neće više izgledati poput većine seljačkih domaćinstava. Iz godine u godinu sa puno kreativnih ideja i uz vešte ruke, prostor je ukrašen i menjao se njegov opis. Tu ljubav prenela je i na mene, svoju ćerku - priča Ivana i nastavlja:

- Nažalost, majka nas je zbog bolesti napustila pre vremena, u jesen 2018. godine u svojoj 55. godini života. Sam tok bolesti je bio lakši boravkom u dvorištu i skretanjem misli sa dijagnoze, uživajući u radu oko cveća, u žuboru fontane, mirisu trave i cvrkutu ptica koje bi dolazile i pile vodu iz fontane. Fontana je bila njeno omiljeno mesto za odmor u toku bolesti, a nastala je na inicijativu mog brata koji je samostalno iskopao veliku rupu, krčeći žbunje starih malina, sa vizijom da majka provodi vreme pored žubora vode koji je poznat kao terapija opuštanja i eliminisanja stresa. Našim zajedničkim trudom doprineli smo da mamina borba potraje četiri godine, umesto pretpostavke doktora da će od trenutka otkrivanja bolesti poživeti svega dva meseca. Upravo iz tog razloga ova bašta ima svoju priču - objašnjava Ivana i dodaje:

- Meštani vrlo dobro znaju koliko je ljubavi ovde uloženo za vreme mamine bolesti, kao i koliko je kafa za oporavak ispijeno u društvu na ovom mestu, koliko tajni izrečeno i koliko suza ovde  proliveno. Ona je ovaj raj jeseni 2018. godine zamenila nebeskim. Ostavila mi je zadatak da nastavim da ga održavam poput nje, a ja sam se tome prepustila sa mnogo više volje i snage jer me ona gleda sa visina, ona i tata. Naizgled je sve isto kao i tada, ali mi veoma nedostaje ispijanje kafe u njenom društvu, njena topla reč i dodir. Trudim se i trudiću se da zauvek ovaj raj na zemlji ostane naše najlepše i najveće živo sećanje na nju - kaže Ivana za kraj našeg razgovora.

Bašta je najlepši kutak svakog doma i zato vas pozivamo da pokažete vašu baštu na koju ste tako ponosni, a da pri tome osvojite vredne nagrade (seme, sadnice, saksije i drugo).

Žiri će, kao i prethodne godine, činiti poznate ličnosti, stručnjaci iz oblasti hortikulture i predstavnici medija.

Vaše predloge možete slati do 15.06. putem mejl adrese: najlepsabasta@gmail.com, a sve predloge ćemo objaviti u našim medijima (“Dnevnik” – dnevnik.rs, Novosadska TV, nshronika.rsnadlanu.com).

Podsećamo, prošlogodišnja pobednica bila je Elizabeta Carević iz Sremske Kamenice, koja je osvojila vikend-putovanje u Opatiju u hotelu “Grand hotela Adriatic”.

Sponzor akcije je AMS osiguranje.

Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.