Skeletons from the Closet: Uvodnik Roberta Čobana za majsko izdanje magazina "Diplomacy & Commerce"

Pomalo zasićeni temama vezanim za Covid19 počeli smo da obraćamo pažnju i na život posle pandemije. Pored mnogih stvari koje će se promeniti i nastaviti da se primenjuju kao za vreme pandemije (ja sam na primer nastavio da idem biciklom na posao i češće ručam u miru svog svog dvorišta umesto u restoranu) - vratiće se i brojne loše i ružne stvari iz vremena pre. Među njima prednjače nacionalizmi, ksenofobija, teorije zavere ("migranti instaliraju 5G opremu koja širi virus") i slične stvari koji potvrđuju onu navodnu Ajnštajnovu rečenicu da postoje samo dve beskonačne stvari - Svemir i ljudska glupost a da za ovo prvo nema dokaza.

Dakle, u moru takvih primera "vraćanja na staro", evo jednog osveženja i to iz usta (pera) Predsednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, čoveka koji je dok je bio Predsednik Vlade tokom migranske krize 2015. umeo neprijatno da iznenadi svojim brzopletim i često uvredljivim izjavama. Pet godina kasnije, on je sazreo u ozbiljnog državnika sa stilom i zato mislim da je važno da se ne zaboravi ova njegova reakcija (na mapu "Velike Mađarske" koju je Viktor Orban postavio na svojim profilima na društvenim mrežama):

"Povodom karte/globusa na kojem se vidi hipertrofirana Mađarska, inače nama susedna i, u novijoj istoriji, prijateljska država, trenutno u čvrstom stisku hroničnih 'kartomana', moja poruka ohrabrenja hrvatskim školarcima pred maturu: Hrvatska je moderna evropska država i nacija. U našim ormarima i arhivama nalaze se brojne istorijske karte i mape koje našu Domovinu prikazuju mnogo većom nego što je danas. Ormari većine evropskih država kriju slične sadržaje. Nemojte ih 'šerovati' i stavljati na svoje profile. Nisu danas nimalo aktuelne ili ostvarive, a, još važnije, beskrajno iritiraju naše susede. Otprilike onako kako nas iritiraju, ali i svaki put iznova začude 'istorijske' karte koje kao mračni fetiš prigodno i predvidivo izranjaju sa stranica nekih 'vođa' u komšiluku", napisao je Predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Robert Čoban

Foto: CMC

Pogledajte još