OD PINCETE DO ČETKICE: Oblikovanje obrva kod kuće

Iako su obrve tek mali detalj na vašem licu, one imaju veliki uticaj na njegov izgled. Trendovi u njihovom sređivanju su evoluirali i dosta nas ih je iz prve ruke otkrilo.

Oblikovanje obrva možete raditi i kod kuće. Kada ih sređujete same kod kuće nemojte se kockati, dobro razmislite pre nego što počnete bilo šta da radite. Postoji razlika između oblikovanja obrva i njihovog popunjavanja i može se pojaviti mnogo prostora za greške. Pitanje je kako ćete kao totalni početnik uspeti da oblikujete obrve. Da biste izbegle neočekivane rezultate, evo nekoliko saveta profesionalaca.

Sredstva za oblikovanje obrva kod kuće

Ako obrve oblikujete voskom ili čupanjem dlačica, možda bi bilo najbolje da pogledate neke tutorijale na YouTubu. Mada, stručnjaci se slažu da je pinceta mnogo sigurnija opcija kada su obrve u pitanju. Imaćete bolju kontrolu nad situacijom i čupkanje neće da vam izazove iritaciju.

To ne znači da i pinceta ne može da nanese trajnu štetu.

Ukoliko nepravilo iščupate obrvu, oštećujete folikul te dlake, tako da vam stvara nepravilnost koja ostaje i u budućnosti – kaže kozmetičar Džared Bejli. Njegov savet je da se pilinzi koriste minimalno i da se za veće promene na svojim obrvama obratite profesionalcima.

Sačekajte najmanje šest nedelja od poslednjeg tretmana obrva ili uklanjanja dlačica kod kuće – dodaje Bejli.

Da biste shvatili koje dlačice treba da ostanu, a koje treba da se uklone, on predlaže da se posvetite mapiranju obrva. Evo njegovog detaljnog objašnjenja kako da pravilno sami sredite obrve:

- Poravnajte olovku za obrve od rupice na nosu (gde se inače postavlja pirsing) pravo do donjeg unutrašnjeg ugla obrve i nacrtajte malu tačku.

- Gledajući ravno u ogledalo, poravnajte olovku sa spoljne ivice nosa kroz zenicu do najviše tačke obrve. Nacrtajte još jednu tačku ispod obrve.

- Poravnajte olovku sa spoljne ivice nosa preko spoljnog ugla oka. Nacrtajte treću tačku na spoljnjem vrhu čela.

- Povežite tri tačke prateći oblik obrva, a zatim stvorite istu liniju iznad obrva. Trebalo bi da se pojavi okvir oko obrva, a između obrva i okvira da postoji mali razmak.

- Pomoću oštrih, čistih pinceta isčupajte dlačice koje se nalaze izvan šeme koju ste napravili. Kosu, ako vam smeta dok to radite sklonite, ali je i ne morate dirati. Drugom rukom črvsto zategnite kožu obrva i povucite je u pravcu rasta dlake.

- Pomoću gela i četkice za obrve češljajte obrve tako da se dlačice slepe. Sačekajte oko 45 sekundi da se gel osuši, a zatim isecite sve dlačice koje se nalaze iznad linija koje ste nacrtali pomoću zakrivljenih makaza za obrve.

- Uklonite iscrtane linije sredstvom za uklanjanje šminke.

Kako pustiti obrve da rastu

Sa druge strane, možete se odmoriti od uklanjanja dlačica, pustiti ih da porasti i shvatiti njihov puni potencijal. Keli Bartlet, umetnički direktor poznate kompanije, za sve one koji puštaju obrve da rastu, naglašava koliko je važno redovno korišćenje pilinga.

Najbolje vreme da dobro iščetkate svoje obrve je posle tuširanja, kada vam para otvori pore. Četkanje obrva pomaže u stimulaciji folikula i pomaže delotvornost pilinga, tako da nova dlaka može da probije kožu. Ako nemate četkicu za obrve i četkica za zube može dobro da posluži i završi posao – rekla je ona.

Ukoliko želite da povećate rast dlačica vaših obrva Bartlet preporučuje da u svakodnevnu rutinu dodate i serum za rast.

Obrve možete farbati i sami, ali to radite sa kvalitetnijom bojom, koja može potrajati nekoliko dana, pa i do dve nedelje. Ukoliko želite nešto što će izbledeti posle par dana možete koristiti piling gel, koji možete da kupite u vašim drogerijama.

Kada dobijete svoj savršeni oblik i dodate privremenu šminku, vaše obrve će izgledati sjajno.

Ako ste zadovoljni s punoćom obrva, Bartlet predlaže da ih pređete olovkom ili gelom za obrve. Ukoliko imate sitne mrlje koje želite da popunite, biće vam najbolje da nanesete gel za obrve pomoću četkice pod uglom.

Za "divlji" izgled, možete da iscrtate pojedinačne "dlačice" olovkom za obrve finog vrha ili olovkom od filca. Kada crtate poteze kao da je u pitanju prava dlaka pravite grešku na dubljoj strani obrve prilikom odabira senke – kaže kaže Bejli.

Što je dublji pigment u olovci, to moraju biti tanji potezi koje pravite. Čak i kada koristite lagani pritisak, to će napraviti vidljiv trag – objašnjava on.

Nema sumnje da je oblikovanje obrva prava umetnost. Najblaže rečeno, nije lako kada sami kod kuće sređujete obrve, ali uz prave alate je izvodljivo, piše Shape.

Izvor: Lepota&Zdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još