SVETOM SE ŠIRI NOVA EPIDEMIJA: Karcinom štitne žlezde nema simptome, a najčešće napada žene

Povećava se broj ljudi u svetu kojima je dijagnostikovan rak štitne žlezde. Prema istraživanju Agencije za rak Svetske zdravstvene organizacije od ovog karcinoma obolelo je više od milion osoba u trideset zemalja.

Rak štitne žlezde često se otkriva u ranoj fazi, lečenje je "agresivno", iako nema visokog rizika za zdravlje. Oboleli obično nemaju nikakve tegobe, pa se rak otkriva slučajno prilikom pregleda. Obolevaju najčešće žene u srednjim godinama, a ako se pogleda statistika muškaraca sa ovom vrstom karcinoma ima četiri puta manje.

Nakon što se dijagnostikuje karcinom ove žlezde, lekari je uklanjaju, a pacijenti moraju tokom celog života da uzimaju terapiju. Lekar koji je vodio ovo istraživanje naglasio je da je neophodno pratiti globalni razvoj dijagnostikovanja ovog oboljenja.

PROCENTI SLUČAJNO OTKRIVENIH

Od 2008. do 2012. godine procenat žena koje nisu imale nikakve simptome, i kojima je slučajno otkriven karcinom štitne žlezde je veliki. U Italiji i Hrvatskoj taj broj je 84%, u Slovačkoj i Francuskoj 83%. Preko sto hiljada žena ima rak štitne žlezde u Americi, Kini i Južnoj Koreji.

Izvor: magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još