Jelena Mirić OPENS - Maturski tabloi su vrsta tradicije i vrednovanja mladih koji im daju "vetar u leđa"

Tradicija maturskih tabloa, duža od jednog veka, zadržala se širom Vojvodine i svake godine u maju mesecu učenici završne godine srednjih škola i gimnazija sa ponosom pokazuju svoje fotografije i kreativne tabloe u izlozima gradskih prodavnica i lokala.

Od prošle godine Color Media Communication i portal  nshronika.rs u saradnji sa OPENS-om (Novi Sad – Omladinska prestonica Evrope) organizuju „Izbor za najlepši maturski tablo Novog Sada“.

Fotografije svih tabloa novosadskih srednjih škola i gimnazija, kao i Karlovačke gimnazije sa njihovim lokacijama u gradu, objavićemo na Fejsbuk grupi Izbor za najlepši maturski tablo Novog Sada.

Pored korisnika društvene mreže Fejsbuk, glasaće stručni žiri sastavljen od fotografa, grafičkih dizajnera, poznatih ličnosti i predstavnika medija.

Ovim povodom razgovarali smo sa Jelenom Mirić, OPENS ambasadorka, članicom stručnog žirija.

Maturski tabloi imaju tradiciju u Vojvodini dugu preko sto godina. Kako na njih gledate, da li Vam se dopadaju, s obzirom da niste odrasli u ovim krajevima?

- Maturski panoi su za mene jedna vrsta tradicije i vrednovanja mladih, koji se nalaze na prekretnici svoga života, gde im se daje dodatna podrška i motivacija da nisu sami. Na taj način se kroz fotografije u gradu i izlozima određenih objekata, njima, kao kreatorima nove, kako svoje, tako i društvene odgovornosti i budućnosti - daje poseban vetar u leđa. Ovo je ujedno i čast roditeljima, koji sa ponosom gledaju "gotov proizvod" koji su zalevali i negovali godinama.

Postoji li i u Vukovaru, odakle nam dolazite, neki vid maturskih fotografija i panoa?

- U Vukovaru, kao i u Novom Sadu, postoje maturske fotografije i panoi, ali nemamo nikakvog sistema nagrađivanja istih, zato mi se sada kada sam odabrana za jednu od članica žirija novosadskih panoa, otvorila ideja za predlogom srednjim školama u Vukovaru, kao primer dobre i kreativne prakse.

Kako su protekle pripreme za Vaše matursko veče? Da li biste i danas izabrali isti stajling?

- Moram da priznam da mi je pomisao na matursko veče samo stvaralo dodatni pritisak. S obizirom da sam čitav život provela u sportu, sama pomisao da bi trebalo da nosim haljinu, u meni je izazivala loše misli. Moj stajling za matursko veče bilo je žensko crno odelo sa rozom košuljom, gde sam time pokazala kako sebi, tako i svojoj okolini - da je najvažnije biti svoj. Vukovar je tada bio mala sredina koja nije mnogo izlazila iz zone komfora, gde se u ovom kontekstu podrazumevalo da ću nositi svečanu haljinu. Ovim postupkom sam ohrabrila mnoge buduće generacije da budu ono što jesu i nose garderobu, haljine, košulje koje pre svega odgovaraju njima i njihovom telu. U kojima se osećaju - srećno!

Smatrate li da se današnja omladina previše trudi i ulaže mnogo novca u svoj stajling?

- Ne smatram da se mladi previše trude, nekako, za mene je stajling stvar izbora, neko će mu posvetiti više, a neko manje pažnje, ali ni jedno ni drugo nije merilo - da li smo određenu kombinaciju dobro "izneli". Stajling merim kombinacijom individualnog karaktera i odabira boja, a ne količinom sredstava uloženog u navedeni.

Pet razreda sa najvećim ukupnim brojem bodova dobijaju vredne nagrade: 

1. Prvo mesto ( najviše glasova žirija ), nagrada za svakog u razredu su po 2 dvodnevne karte za Novosadski Oktoberfest 2021.
2. Drugo mesto ( najviše glasova publike ), nagrada za svakog u razredu su po 2 karte za petak veče Novosadski Oktoberfest 2021.
3. Treće mesto ( najkreativniji tablo na osnovu odluke žirija ), nagrada za svakog u razredu su karte za “Room Escape” u Muzeju Vojvodine.
4. Četvrto mesto ( drugoplasirani tablo na osnovu glasova žirija ) , nagrada za svakog u razredu su po 2 karte za bioskop.
5. Peto mesto (drugoplasirani tablo na osnovu glasova publike ) , nagrada za svakog u razredu su po 2 ulaznice za #BookTalk2020.

Proglašenje pobednika će i ove godine biti na otvaranju „Štrand Summer Festa“ na novosadskoj plaži Štrand 1. jula 2020.

Prošle godine, održan je i izbor za najlepši stari maturski tablo Novog Sada “Ispit zrelosti DANAS” u Muzeju Vojvodine, u sklopu izložbe Ispit zrelosti a kao najlepši proglašen je tablo Srpske velike pravoslavne gimnazije u Novom Sadu iz 1903/4. godine.

Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još