PEDIKIRA BIRAJTE PAŽLJIVO: Nestručnim tretmanom prenose se razne bolesti

Pre nego što izvade sandale iz cipelarnika, mnoge žene će zakazati tretman kod pedikira, ali sa izborom, upozoravaju stručnjaci, treba biti vrlo oprezan, jer doterivanje noktiju, kao i odstranjivanje zadebljale kože na stopalima, može ozbiljno da naruši zdravlje. Pogotovo ako već postoje hronična oboljenja kao što je dijabetes.

Iako će svaki kozmetičar da tvrdi da radi sa sterilisanim instrumentima, dermatolog dr Gorana Isailović, navodi da je istina, ipak, drugačija. Naime, praksa je pokazala da se sterilnost ne poštuje u punoj meri, jer je dosta instrumenata u stvari namenjeno samo za jednokratnu upotrebu.

Sa izborom pedikira naročito bi trebalo da budu obazrivi dijabetičari.

- Za pacijente obolele od dijabetesa izbor stručnjaka za pedikir, po mom mišljenju, važniji je od izbora kardiologa. To je zato što je gotovo neophodno da pedikirski saloni koji rade sa obolelima od šećerne bolesti maksimalno izbegavaju upotrebu nožića, žileta i uopšte sve krvave procedure. Koži stopala dijabetičara mora da se pristupa na nežan način i sa pažljivo odabranim preparatima. Sve sa čime klijent dolazi u dodir mora da bude za jednokratnu upotrebu ili sterilno - kaže dr Isailović.

Od lošeg i nestručnog pedikira i manikira ugroženi su i svi drugi i za njih posledice mogu da budu ozbiljne.

- Nestručnim pedikirom i manikirom, osim gljivičnih oboljenja stopala i noktiju, mogu da se prenesu HIV, hepatitis B i C, kao i bakterijske infekcije od kojih najveći problem predstavlja meticilin rezistentni stafilokokus aureus, poznatiji kao MRSA ili "bakterija koja jede meso" - rekla je dr Isailović.

Da bi se zaštitili i pedikir i klijent, neophodno je da se poštuju pravila higijene.

- Kadica u koju se potapaju stopala mora da bude obložena PVC kesom za jednokratnu upotrebu u koju se sipa voda. Zatim, neophodno je da se za svakog klijenta koristi posebno upakovan sterilni set pribora. Za sterilizaciju se koriste suvi sterilizator ili autoklav sterilisani instrumenti, koji se samo čuvaju u UV sterilizatoru. Stručnjak za pedikir mora da radi s rukavicama i da nosi masku, kao i da koristi papirne separatore za prste - kaže dr Isailović.

Lak za nokte, kaže dr Isailović, može da koristi više osoba, jer on sadrži formaldehid. Međutim, četkica omekšivača za zanoktice sme da se upotrebi samo jednom. Krema za masažu neophodno je da se uzima spatulom i stavlja na nadlanicu na rukavicu terapeuta, pa zatim da se nanese na kožu. Jedna turpija ne sme da se koristi za više osoba, kao ni drveni potiskivači zanoktica i papuče.

ŽILETOM NIKAKO

Nezaobilazan deo tretmana kod pedikira podrazumeva i uklanjanje otvrdle kože peta žiletom.

- Ova intervencija je podjednako rizična, jer i ona može da dovede do infekcije. Uklanjanje naslaga sa peta trebalo bi maksimalno da se izbegava. Dovoljno je da se koža redovno neguje kremama, a ako se koža isušila, od pomoći su pomade koji sadrže od 5 do 30 procenata uree - istakla je dr Isailović.

Izvor: Novosti - Specijalni dodatak Doktor u kući
Foto: Iliustracija/Unsplash.com

Pogledajte još