U SKLADU SA MERAMA VLADE SRBIJE: Od ukidanja vanrednog stanja venčalo se 1.600 parova

Nakon ukidanja vanrednog stanja poraslo je interesovanje za zakazivanje venčanja, a od 7. maja do sada u Srbiji sklopljeno je 1.600 brakova. Sve više mladenaca sada se odlučuje da stane "na ludi kamen" i uglavnom zakazuju venčanja za jul, avgust, septembar.

Pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Marina Dražić kaže za Tanjug da je nakon ukidanja vanrednog stanja značajno poralo interesovanje za zakazivanje venčanja.

Naglasila je da se u skladu sa dinamikom ublažavanja mera šalju instrukcije opštinama pod kojim uslovima mogu da obave venčanja uz poštovanje svih potrebnih mera predostrožnosti.

Ona kaže da je tokom vanrednog stanja sklopljeno 420 brakova u Srbiji. Dražić dodaje da su se mladenci tokom vanrednog stanja dogovarali sa matičarima o odlaganju i pomeranju termina za venčanje.

Tokom vanrednog stanja venčanju je moglo da prisustvuje samo pet osoba pa je tako ceremonija mogla da se obavi isključivo u službenim prostorijama i uz mladence, predviđeni su bili samo oni bez kojih se ne može - matičar i kumovi, odnosno svedoci.

To je verovatno bio jedan od razloga što je od uvođenja vanrednog stanja i tokom njegovog trajanja interesovanje za odlazak kod matičara opalo.

- Pratimo sve mere koje donosi Vlada Srbije i u skladu sa njima šaljemo instrukcije matičarima kako da postupaju. Sada je zabranjeno okupljanje više od 500 ljudi u zatvorenom prostoru uz poštovanje svih mera - rekla je Dražić.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još