Radivoj Hadžić - Stare maturske fotografije i tabloi imaju mnogo više šarma i duha

Tradicija maturskih tabloa, duža od jednog veka, zadržala se širom Vojvodine i svake godine u maju mesecu učenici završne godine srednjih škola i gimnazija sa ponosom pokazuju svoje fotografije i kreativne tabloe u izlozima gradskih prodavnica i lokala.

Od prošle godine Color Media Communication i portal  nshronika.rs u saradnji sa OPENS-om (Novi Sad – Omladinska prestonica Evrope) organizuju „Izbor za najlepši maturski tablo Novog Sada“.

Fotografije svih tabloa novosadskih srednjih škola i gimnazija, kao i Karlovačke gimnazije sa njihovim lokacijama u gradu, objavićemo na Fejsbuk grupi Izbor za najlepši maturski tablo Novog Sada.

Pored korisnika društvene mreže Fejsbuk, glasaće stručni žiri sastavljen od fotografa, grafičkih dizajnera, poznatih ličnosti i predstavnika medija.

Ovim povodom razgovarali smo sa Radivojem Hadžićem, fotografom, članom stručnog žirija.

Koliko su se promenile maturske fotografije i izled maturskih tabloa?

- Današni maturski panoi i fotografije su se mnogo izmenili u odnosu na vreme kada sam ja bio maturant. Danas nema maturske fotografije koja nije provučena kroz fotošop i ulepšana. Takođe, danas imate panoe koji nisu u klasičnom obliku već neko postavi tablo u vidu bilborda pored puta, a to daje drugu dimenziju maturskog tabloa.

Smatrate li da su današnje maturske slike i tabloi lepši, ili se izgubio njihov nekadašnji šarm?

- Lično mi se više dopadaju starije maturske fotografije i tabloi jer imaju više šarma i duha tih starijih ozbiljnijih vremena koje su krasile maturante. Današnje generacije misle da su njihovi tabloi najlepši. Ipak, trebalo bi da pogledaju i te starije maturske fotografije i tabloe. Sigurno bi pronašli nešto zanimljivo i drugačije što bi moglo da im se dopadne.

Kojim trikovima se služite kako biste dobili savršenu fotografiju?

- Nema trikova. U studiju se odradi najbolji mogući posao, a postprodukcija i retuširanje su zapravo sledeći koraci koji su zaslužni za lepu matursku fotografiju koja će biti odrađena u skladu sa željama maturanta.

Koji su najneobičniji zahtevi maturanata prilikom slikanja za maturski tablo?

- Osnovna želja svakog maturanta jeste da "ispadne" lep. Kada kao fotograf ovaj zahtev ispuniš maturanti će biti zadovoljni i tablo će im biti savršen jer svaki maturant prvenstveno gleda sebe.

Kada danas pogledate Vašu matursku fotografiju i tablo Vaše generacije, šta prvo pomislite?

- Prvo pomislim na modne detalje, počevši od frizure, garderobe, kravate ili leptir mašne. Na osnovu toga vidiš kako i koliko se sve tokom vremena promenilo... I da su na sadašnjim tabloima "neki sasvim novi klinci".

Pet razreda sa najvećim ukupnim brojem bodova dobijaju vredne nagrade: 

1. Prvo mesto ( najviše glasova žirija ), nagrada za svakog u razredu su po 2 dvodnevne karte za Novosadski Oktoberfest 2021.
2. Drugo mesto ( najviše glasova publike ), nagrada za svakog u razredu su po 2 karte za petak veče Novosadski Oktoberfest 2021.
3. Treće mesto ( najkreativniji tablo na osnovu odluke žirija ), nagrada za svakog u razredu su karte za “Room Escape” u Muzeju Vojvodine.
4. Četvrto mesto ( drugoplasirani tablo na osnovu glasova žirija ) , nagrada za svakog u razredu su po 2 karte za bioskop.
5. Peto mesto (drugoplasirani tablo na osnovu glasova publike ) , nagrada za svakog u razredu su po 2 ulaznice za #BookTalk2020.

Proglašenje pobednika će i ove godine biti na otvaranju „Štrand Summer Festa“ na novosadskoj plaži Štrand 1. jula 2020.

Prošle godine, održan je i izbor za najlepši stari maturski tablo Novog Sada “Ispit zrelosti DANAS” u Muzeju Vojvodine, u sklopu izložbe Ispit zrelosti a kao najlepši proglašen je tablo Srpske velike pravoslavne gimnazije u Novom Sadu iz 1903/4. godine.

Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još