POD UTICAJEM PSIHE I VASPITANJA: Muškarci i žene drugačiji i u bolesti

Muškarci se zbog genetskog sklopa i psihe drugačije razbolevaju, pa bi trebalo primeniti drugačiji pristup njihovom lečenju u odnosu na žene. Za zdravlje muškarca u značajnoj meri je odgovoran hormon testosteron. On je vrlo bitan za razvoj muškog embriona, a postaje izuzetno aktivan u pubertetu. Psiha i vaspitanje muškarca takođe se u priličnoj meri razlikuju od ženske. Ovo tvrde stručnjaci nemačkog Univerzitetskog medicinskog centra Hamburg-Ependorf, posle opsežnih istraživanja.

- Muškarci uglavnom misle da moraju da budu jaki i da ne treba da pokazuju slabosti, zbog čega često zanemaruju preglede kod lekara. Zato mi kažemo da žene bolesti sprečavaju, a muškarci ih leče. Osim toga, muškarci su hendikepirani i zbog genetske strukture hromozoma. Za razliku od žena koje imaju dva iks hromozoma od kojih je jedan zaštita od genetskih oštećenja, muškarci imaju samo jedan, pa su genetska oštećenja kod njih mnogo opasnija - istakao je dr Frank Zomer, predsednik Nemačkog društva za zdravlje muškaraca.

Dokazano je i da su muškarci u ranoj i srednjoj životnoj dobi podložniji pojavi hipertenzije, a da su između 45. i 60. godine izloženi triput većoj opasnosti od infarkta nego žene.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još