UNICEF-ova PODRŠKA SE NASTAVLJA: Respiratori i protokomeri za kliničke centre u Nišu i Kragujevcu

U skladu sa najnovijim razvojem epidemiološke situacije i potrebama zdravstvenih ustanova, UNICEF je prošle nedelje isporučio 20 protokomera i četiri neonatološka respiratora Kliničkim centrima u Nišu i Kragujevcu. Tokom naredne nedelje, UNICEF će donirati i dodatne respiratore za neonatologiju: tri Institutu za neonatologiju i po jedan Institutu za majku i dete, Univerzitetskoj dečijoj klinici Tiršova i Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. Pored toga, biće isporučeno i dodatnih 30 protokomera zdravstvenim ustanovama u Beogradu.

Kiseonički protokomeri su se, zajedno sa osveživačima vazduha, pokazali kao najneophodniji u lečenju velikog broja pacijenata obolelih od virusa korona. Namenjeni su za dopremanje kiseonika iz centralnog dovoda. Dok najugroženiji pacijenti dobijaju podršku pomoću respiratora, za lakše slučajeve pacijenata protokomer je osnovna kiseonička potpora.

Respiratori za neonatologiju koji su predviđeni za primenu mehaničke ventilacione potpore kod novorođenčadi su takođe izuzetno važni. Predstavljaju najnoviji model respiratora namenjen prevremeno rođenim bebama, a Srbija je prva zemlja iz regiona koja ih je dobila.

Prof. dr Emilija Golubović, rukovodilac Klinike za dečije interne bolesti Kliničkog centra u Nišu je izrazila veliku zahvalnost UNICEF-u na vrednoj donaciji.

- Kada sam pokušala da prebrojim šta smo sve dobili od UNICEF-a prethodnih godina trebalo mi je malo više vremena. Pomoć koja je stigla je najpotrebnija pomoć u najozbiljnije vreme. Epidemija je dovela do toga da su kapaciteti naše Neonatologije prepunjeni, jer pacijenti iz drugih gradova i mesta i celog regiona dolaze ovde. Kapaciteti su nam zato logično u potpunosti ispunjeni, jer nikada nismo imali toliko prevremeno rođene dece, celokupna atmosfera je dovela da se radi pod povećanim pritiskom. Ovaj neonatološki respirator je specifičan jer kada je pred vama dete koje nema ni 1000 grama, a najveći broj dece koja su sada ovde imaju 700 i 800 grama, vi morate da učinite sve da im pomognete. Oni su previše zahtevni u pogledu nege i ovi neonatološki respiratori mogu da pomognu prevremeno rođenim bebama. Ovaj aparat je stigao u pravom trenutku - izjavila je prof. dr Golubović.

Prateći razvoj epidemiološke situacije i potrebe zdravstvenih ustanova, UNICEF nastavlja sa podrškom celokupnom zdravstvenom sistemu i ove nedelje je uputio apel za nabavku dodatnih količina kiseoničkih protokomera koji su neophodna oprema za terapiju kiseonikom svih pacijenata kojima još nije neophodan respirator.

Kompanija NORDEUS se prva odazvala pozivu i donirala sredstva za nabavku 100 protokomera. Cilj je da se obezbedi 1000 protokomera koji će biti distribuirani zdravstvenim ustanovama u kojima su smešteni kovidom zaraženi pacijenti.

Svi koji žele da se uključe u akciju i doniraju sredstva za nabavku protokomera mogu da se informišu na internet stranici UNICEFa https://donacije.unicef.rs/kampanja/covid-19-pomoc-za-kovid-pacijente

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još