ZAŠTITITE SE OD TOPLOTNOG UDARA: Sunčanica – simptomi i prva pomoć

Leto je, temperature su visoke, i mada lekari upozoravaju da se tokom najtoplijeg dela dana ne izlazi na ulicu, mnogima je to neizvodljivo. Zato se svakog leta treba podsetiti šta je toplotni udar, odnosno sunčanica, i kako da se zaštitimo od nje ili kako da pomognemo nekome u nevolji.

Toplotni udar, poznatiji kao sunčanica, je stanje koje nastaje kada nam se telo pregreje do stepena koji ugrožava funkcionisanje celog organizma.

Ukoliko smo previše izloženi suncu ili provodimo više vremena u pregrejanom prostoru, dolazi do dehidracije. Usled dehidracije prestajemo da se znojimo, što znači da naše telo više ne uspeva prirodno da se rashladi i to najčešće dovodi do toplotnog udara.

Simptomi

Znaci upozorenja koji govore da ste previše bili izloženi toploti su glavobolja, vrtoglavica, mučnina, prekomerno znojenje, grčevi, ubrzan srčani ritam, temperatura od 38 stepeni Celzijusa i viša, jak osećaj žeđi i gubitak apetita. Odrasli i deca obično pokazuju slične siptome, mada deca češće postaju i pospana.

Ukoliko se stanje osobe koja ima ove simptome ne popravi u roku od 30 minuta, onda može doći do toplotnog udara.

Preventiva

Tokom vrelih letnjih dana pijte puno vode, kupajte se u hladnoj vodi, nosite laganu i svetlu odeću, izbegavajte da budete na suncu u najtoplijem delu dana i ne koristite alkohol.

Simptomi toplotnog udara uključuju prestanak znojenja, čak i ako osećate vrućinu, temperatura preko 40 stepeni Celzijusa, kratak dah, dezorjentisanost, grčevi i potpuni gubitak svesti.

Prva pomoć

Ukoliko primetite da neko ima tegobe zbog preterane izloženosti toploti, onda ga odmah treba premestiti u hlad, a zatim pokušati na sve načine da ga rashladite – dati mu da pije što više vode, politi ga vodom ili brisati vlažnom krpom da se rashladi i postaviti ga u ležeći položaj sa blago podignutim nogama.

Ukoliko se stanje ne popravi u roku od 30 minuta, a sumnjate da bi moglo doći do pogoršanja, trebalo bi pozvati hitnu pomoć, a u međuvremenu, lekari savetuju da, ukoliko je moguće, umotate bolesnika u vlažan čaršav ili ga rashladite sunđerom.

Ukoliko temperatura počne da opada, onda vlažan čaršav zameniti suvim. Dok čekate dolazak lekara, nastavite da proveravate disanje, puls i stanje svesti.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još