KRIZNI ŠTAB DONEO ODLUKU: Mlađi osnovci učiće u školi, ostali đaci na kombinovanoj nastavi

Krizni štab doneo je danas odluku da najmlađi đaci pohađaju nastavu u školi, dok će za starije uzraste biti kombinacija izvođenja nastave, saopštila je zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić-Tepavčević.

Ona je objasnila da će najmlađi đaci pohađati nastavu u školi, uz poštovanje svih mera, među kojima su i principi za smanjenje fizičke mogućnosti prenošenja virusa, a to znači maksimalno razređenje broja đaka.

Prema njenim rečima, u jednoj učionici moći će da bude do 15 đaka, koji će sedeti na udaljenosti od najmanje metar i po, a biće skraćeni i časovi na 30 minuta.

Kisić-Tepavčević je, posle sednice Kriznog štaba, novinarima rekla da su razmatrani svi aspekti, kako o broju đaka u školama, uzrast dece, a posebno će se voditi računa, nešto što će se kontinuirano pratiti, a to je aktuelna epidemiološka situacija.

Ukazala je da sada imamo situaciju kada mere prevencije daju efekte i imamo povoljniju epidemiološku situaciju.

- U skladu s tim, donete su odluke o načinu organizovanja nastave u budućoj školskoj godini. Uradili smo sve da naši najmlađi đaci pohađaju što je moguće više nastavu u samoj školi. To je značajno za njihovo buduće školovanje. Za starije razrede imaćemo različite kombinacije izvođenja nastave - objasnila je ona.

Najavila je da će o tome danas, na konferenciji za štampu u 15 sati, javnost detaljnije informisati ministar obrazovanja Mladen Šarčević.

Kisić je rekla da je bitno da se prilikom boravka u školi poštuju sve mere prevencije koje će da smanje rizik na najmanju moguću meru prenošenja infekcije.

- Predviđa se i da ceo prvi školski dan u svim školama bude posvećen prevenciji, načinu sprovođenja prevencije i značaju preventivnih mera kao novom obliku ponašanja koji će činiti bezbedan boravak u školama za decu - dodala je ona.

Kisić je rekla da je maska kao preventivna mera, koja mora da se nosi pravilno, da prekriva nos i usta, bez obzira o kojoj vrsti je reč, nešto sa čim ćemo morati živeti u narednom periodu.

S tim u vezi, ukazala je da će i u školskoj sredini nastavnici sve vreme morati da nose masku, a da će za decu biti definisane procedure kada je obavezno nošenje maske i kada se preporučuje uz mogućnost da se maska odloži na određeno mesto.

Rekla je da i đaci treba da nose maske od ulaska u školu do svoje klupe, koju neće menjati.

- Preporučuje se nošenje maske za sve vreme boravka u školi, ali za đake je moguće da je odlože kada sede u klupama, mada je i tada preporučeno nošenje maske - dodala je Kisić-Tepavčević.

Kisić je navela i da je plan edukacije u vezi koronavirusa razrađen proteklih nedelja i da je planirano da se objavi u poslednjoj nedelji avgusta.

- To nije nešto što je ad hok, pripremljeni su odgovarajući filmovi, nešto što je najprihvatljivije za decu. Nastojaćemo da bude što više vizualnog sadržaja na mestima na kojima su đaci - rekla je Kisić Tepavčević.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još