NAUČNICI UTVRDILI: Ko najviše prenosi Kovid-19 među decom?

Stručnjaci i dalje nisu jedinstveni u mišljenju u kojoj meri deca prenose virus korona.

Stavovi su podeljeni, pa se tako još traga za pravom istinom. Ali, južnokorejsko istraživanje je pokazalo da deca mlađa od deset godina upola manje šire zarazu i u to su, navode, sigurni.

Studija je obuhvatila 6.000 obolelih, ali i deset puta više njihovih kontakata, a rezultati su objavljeni u američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Istraživači su došli do saznanja da boravak među mlađima nije toliko rizičan, kao i da populacija stara između 11 i 19 godina potpuno isto prenosi virus kao i odrasli.

Najrizičniji prenosioci virusa su tinejdžeri

Naučnici su objasnili da deca mlađa od deset godina izdišu manju količinu vazduha, a samim tim i manje čestica virusa, ali su i nižeg rasta, tako da zarazne kapljice teže i sporije dospevaju do odraslih. Tinejdžeri su, s druge strane, viši, više se kreću, buntovni su, pa manje brinu o poštovanju distance i ispunjavaju higijenskih pravila, što ih čini većim prenosiocima.

To je jedan od razloga zbog kojih stručnjaci strahuju od povratka đaka na jesen u školske klupe, zbog čega se i dalje traga za najboljim i najbezbednijim rešenjem. A septembar kuca na vrata...

Izvor: Magazin Novosti/Život Plus
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još