BEZ DODIRIVANJA KVAKE: Japanci napravili mehanizam za otvaranje vrata toaleta laktom

Oni koji su se oduvek plašili mikroba iz javnih toaleta mogu napokon da odahnu – stigao je mehanizam za otvaranje i zatvaranje vrata laktom! Najveća japanska avio-kompanija ANA testira dodatak za vrata na toaletima na aerodromu u Tokiju.

Putnici ne vole da se zadržavaju predugo u toaletima u avionima jer ih doživljavaju rasadnikom mikroba, a posebna prepreka su im vrata, to jest otvaranje i zatvaranje, piše portal "One Mile at a Time".

U vreme globalnog problema sa koronavirusom to je dodatno izraženo uprkos dodatnim protokolima za dezinfekciju vazduhoplova, pa je japanski avio-prevoznik ANA (All Nippon Airways) dizajnirao vrata koja se otvaraju i zatvaraju laktom.

Ideja je da se eliminiše makar jedan potencijalni način prenos mikroba pa i koronavirusa na osetljiva mesta poput nosa i usta nakon upotrebe toaleta tokom leta jer, kako računaju konstruktori dodatka za vrata, lakat nije toliko često u kontaktu sa delovima lica.

Mehanizam koji u japanskoj avio-kompaniji testiraju na aerodromu u Tokiju od sredine juna omogućava otvaranje i zatvaranje vrata pomeranjem dodatka laktom.

Prema navodima predstavnika kompanije ANA, dve komponente čine mehanizam – prva je klizna brava koja korisniku omogućava zaključavanje ili otključavanje vrata iznutra, dok druga komponenta omogućava korisniku da otvori vrata kako bi mogao da napusti toalet.

Kada budu prikupljeni podaci test-faze, japanski avio-prevoznik odlučiće da li će preraditi vrata u avionima.

Jedan od načina na koji ova kompanija želi da zaštiti putnike i zaposlene je uvođenje česmi na senzor. Alternativne načine za otvaranje vrata ANA ispituje već neko vreme. Načini otvaranja vrata nogom odbačeni su zbog mogućnosti da putnik izgubi ravnotežu usled kretanja aviona.

Izvor: RTS
Foto: Pexels.com

Pogledajte još