ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Kako jutarnje vesti utiču na zdravlje?

Američka istraživanja pokazala su da vesti imaju izuzetan uticaj na naše raspoloženje. Stručnjaci tvrde da jutarnje informativne emisije mogu izazvati loše psihičko zdravlje kod ljudi zbog količine negativnih vesti.

Ukoliko nam dan počne sa negativnim informacijama, koje možemo pratiti na različitim kanalima, ili pročitati na portalima ili u novinama, to smanjuje produktivnost na poslu i čini nas depresivnim. Naučnici su 110 osoba kojima dan počinje sa jutarnjim vestima, podelili u dve grupe. Prva grupa je slušala 10 minuta deprimirajuće vesti, dok je druga tri minuta provela slušajući pozitivne informacije.

Nakon šest sati, svi učesnici su odgovarali na pitanja koja su im stručnjaci postavljali, kako bi se utvrdilo koliko je ko uznemiren, pod stresom ili spokojan i miran. Ispitanici koji su 10 minuta slušali samo negativne informacije imaju 27 odsto više šansi da tokom dana budu deprimirani ili pod stresom, dok je njihova produktivnost na poslu smanjena. Iako su negativne vesti često veliki deo informativnih emisija tokom dana, stručnjaci ne kažu da ne bi trebalo da se informišemo nego da biramo kada ćemo se izložiti takvim informacijama.

Stručnjaci predlažu da ujutru prvo odaberemo pozitivne vesti, ukoliko odmah imamo potrebu za informisanjem, a da negativne vesti ostavimo za malo kasniji deo dana.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još