STRUČNJACI OTKRIVAJU: Ima li donji veš rok trajanja?

Sigurni smo da svaka od vas u fioci sa donjim vešom ima gaćice koje se ni ne seća kada je kupila. Pogotovo one kvalitetnije mogu da traju i po nekoliko godina. Međutim, kada razmislimo koji deo tela pokrivaju, pa onda pomislimo na bakterije, nije loše zapitati se – da li je pametno nositi stari donji veš?

Odgovor na ovo pitanje dao je stručnjak, profesor mikrobiologije i patologije Filip M. Tjernom.

- Sve dok redovno perete i na taj način dezinfikujete donji veš i njemu ništa ne fali, odnosno, bez rupa i prljavštine je, možete da ga koristite - kaže Tijernom i dodaje:

- Kada se materijal istanji ili prestanu da budu elastičan, znaćete da je vreme da ih zamenite.

Da biste bili sigurni da ste dobro oprali veš između nošenja Tjern savetuje da koristite deterdžente koji sadrži peroksid i da ga perete na najvišoj temperaturi koja je obeležena na etiketi.

- Ipak, čak i nakon što operete donji veš, verovatno će na tkanini ostati bakterije – kaže stručnjak i objašnjava kako ta mala količina bakterija koja ostane "zalepljena na materijalu" ne može da naškodi.

Istraživanje iz 2001. godine pokazalo je da jedan par gaćica nakon pranja i dalje ima desetinu grama bakterija na sebi.

Zaključak, donji veš nije poput četkice za zube i ne morate da ga menjate po svaku cenu zbog straha od bakterija. Sve dok ga perete nakon svake upotrebe možete da ga koristite bez brige.

Ako nas pitate, to ne znači da ne treba da se "častite" kada poželite da osvežite svoju kolekciju donjeg veša. Sa njim ćete se osećati seksepilnije, a samim tim i zadovoljnije. Za to vam nije potreban nikakav izgovor! Samo napred!

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još