NAUČNICI TVRDE: Asfalt po kojem hodamo nas truje

Osim automobila i drugih zagađivača koji izbacivanjem štetnih gasova ugrožavaju ljudsko zdravlje, u gradskim sredinama i same ulice i trotoari truju ljude.

Nova studija stručnjaka sa Univerziteta Jejl ispitala je asfalt kao izvor sekundarnih organskih aerosoli, vrste čestica povezane sa izazivanjem astme i drugih zdravstvenih oboljenja.

Utvrdili su da su asfaltne površine tokom letnjih meseci veći izvor tih čestica nego benzinski i dizel motori zajedno.

U gradovima je zagađenje aerosolnim česticama veliki zdravstveni problem, posebno u toplijem delu godine. Tim sa Jejla započeo je studiju nakon što jedno istraživanje nije moglo da utvrdi izvor određenih štetnih aerosoli u nivou zagađenja Los Anđelesa.

- Utvrdili smo da su emisije štetnih aerosoli iz asfalta u velikoj meri zavisne od temperature i izloženosti suncu. Što je toplije i sunčanije to su veće emisije - kaže Dru Gentner, profesor saradnik na inženjerskom odeljenju Univerziteta Jejl, koji je predvodio istraživanje.

Tokom letnjih meseci, asfalt upija mnogo više toplote od prirodnih površina.

Zbog toga su u laboratoriji zagrevali asfalt. Na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa, primetili su da oslobađa organske aerosoli.

Međutim, na temperaturi od 60 stepeni Celzijusa (što asfalt bez problema postigne tokom letnjih vrućina), utvrđeno je da se nivo emisije štetnih materija udvostručuje.

Osim toga, zagađenje se još više povećava usled solarne radijacije. Ukoliko je asfalt izložen sunčanim zracima letnjeg intenziteta, 300 odsto je veća emisija štetnih materija.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još