OBRATITE PAŽNJU: Infekcija traje sedam dana, testovi mogu da zavaraju

Testovi na koronavirus toliko su osetljivi da mogu otkriti tragove neaktivnih virusa infekcije koja je prošla pre više sedmica, što bi moglo rezultirati lažno pozitivnim rezultatima koji uvećavaju razmere pandemije, pokazala su istraživanja britanskih naučnika sa Oksforda.

Naučnici tog univerziteta kažu da je većina ljudi zarazna samo sedam dana, ali da testovi mogu pokazivati pozitivan rezultat i sedmicama nakon toga, što znači da bi broj trenutno zaraženih mogao biti manji nego što se smatra.

Jedan od autora studije, profesor Karl Henegan smatra da bi testovi na Kovid-19, umesto rezultata "pozitivan/negativan", morali imati prag koji neće pokazivati pozitivan rezultat ako je virus prisutan u vrlo maloj količini.

Veruje da ostaci delova neaktivnih virusa mogu delimično da objasne zbog čega je u Velikoj Britaniji trenutno u porastu broj zaraženih, dok broj pacijenata u bolnicama stagnira.

Centar za primenjenu medicinu Univerziteta u Oksfordu ispitao je nalaze 25 studija kojima je analizirano hoće li se uzorci virusa razviti u Petrijevoj posudi u laboratoriji.

Ova metoda "uzgoja virusa" u laboratoriji može pokazati hoće li pozitivan rezultat na testu otkriti aktivan virus, onaj koji se može umnožavati i širiti, ili samo fragmente virusa koji se ne mogu razmnožavati ni u ljudskom organizmu ni u laboratoriji.

Ovaj je problem poznat od početka izbijanja pandemije i još jednom ukazuje na to u kolikoj su meri podaci o Kovidu-19 daleko od savršenih.

PCR test uzimanja brisa standardna je dijagnostička metoda pri kojoj se koriste hemikalije uz čije se delovanje povećava genetski materijal virusa kako bi se on mogao dalje proučavati.

Uzorak prolazi nekoliko "ciklusa" u laboratoriji pre nego što se dobije dovoljna količina virusa za testiranje.

Broj ciklusa bi mogao biti način da se otkrije koliko virusa u sebi zapravo nosite, odnosno radi li se o sićušnim ostacima.

Kod testova koji moraju proći više ciklusa manja je verovatnost da će se virus reprodukovati kad se uzgaja u laboratoriji.

Kada se provodi test na koronavirus, dobija se odgovor "pozitivan/negativan". Pritom nema pokazatelja koliko je virusa u uzorku i u kolikoj je meri on aktivan.

I osoba koja u sebi ima veliku količinu virusa i ona kod koje su ostali samo fragmenti virusa od infekcije koja je već prošla dobiće isti - pozitivan rezultat.

Profesor Henehan, koji je opazio grešku u načinu na koji se evidentiraju smrtni slučajevi, što je navelo Institut za javno zdravstvo Engleske da poboljša sistem, kaže da dokazi upućuju na to da "zaraznost koronavirusa, čini se, opada nakon otprilike sedam dana", prenela je Hina.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još