ČEST PROBLEM: Odrasli ste, a imate akne?

Profesorka dermatologije Doris Dej ističe da će čak pedeset procenata žena patiti od akni u nekom trenutku svog svog života i posle perioda puberteta.

Razlika između akni kod odraslih i adolescenata još uvek nije utvrđena. Glavni uzroci njihovog nastanka su ulja, bakterije, ćelije kože koje blokiraju pore i stvaraju upale, hormonska neuravnoteženost, stres i ishrana. Svi ovi činioci igraju veliku ulogu u tome kako će izgledati vaša koža.

Uslovi životni sredine, zagađenje i izlaganje suncu mogu pogoršati akne kod odraslih

Zagađenje vazduha može izazvati probleme i na vašoj koži. Takođe, izlaganje suncu negativno deluje na stanje kože, iako mnogi veruju da ovo poboljšava ovaj problem. Dermatolozi kažu suprotno.

- Izlaganje suncu izaziva dehidrataciju što podstiče proizvodnju ulja jer koža sama pokušava da popravi problem - ističe Anet King za magazin Vog.

Izlaganje suncu možemo da kontrolišemo i koristimo različite kreme, ali ono što ne možemo da kontrolišemo je genetika. Ako je neko iz naše porodice imao problem sa aknama kao odrastao moguće je da ćemo taj problem imati i mi.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još