MASKE ZA NEGU KOŽE: Neizostavni korak u "beauty" rutini

Proteklih meseci kad se pomene maska nekako refleksno pomislimo na one hirurške i epidemiološke, koje su u naš život ušle nepozvane. Međutim, postoje i maske za lice kojima se radujemo i sa zadovoljstvom ih koristimo jer zahvaljujući njima naše lice izgleda odmornije i mlađe. Iako su već godinama veoma popularne, to ne znači da o njima znamo baš sve što bismo želeli. Zato ćemo im ovog puta posvetiti punu pažnju.

Delimo ih na one koje kupujemo u drogerijama i na one koje se koriste u kozmetičkim salonima. Maske namenjene profesionalcima pakuju se u kutije ili tube, a na lice se najčešće nanose špatulom, u debljem sloju. Koriste se i prilikom masaže lica jer se tako u kožu unese više korisnih sastojaka. One iz drogerija uvek su u kesicama, čija je sadržina predviđena za jednu upotrebu, mada nekad imamo i za dva ili čak tri puta. Izbor je zaista veliki: za hidrataciju, potom one koje regulišu lučenje sebuma, sa lifting-efektom, za detoksikaciju, za umornu, sivu ili gladnu kožu...

Maske koje osvežavaju ili smanjuju otečenost obično sadrže aloju ili ekstrakt krastavca, a ukoliko pre nanošenja neko vreme odstoje u frižideru, pružiće dvostruko osveženje. Sastav hranljivih maski nekad je toliko bogat da se približavaju kremama, a najčešće sadrže kolagen, hijaluron, enzim "Q10"... Naravno, hijaluron je prisutan i u onima koje koži obezbeđuju dodatnu hidrataciju, a sadrže i visok procenat termalnih voda.

Uvek treba imati u vidu da maske nisu zamena za svakodnevnu negu, već onaj fini dodatak koji kožu čini srećnom. Žene iz Koreje, koje fasciniraju svojom mladolikošću, koriste ih svakodnevno. Često prvo stave ampulu seruma, potom masku i na kraju preparat sa zaštitnim faktorom.

Izvor: Hellomagazin.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još