DOBRA STRANA KORONE: Nošenje maske smanjiće druge respiratorne bolesti

Upravo zbog blagih simptoma infekcije koronom, kod dece je teško razlikovati prehladu ili neku drugu sezonsku infekciju od Kovida-19.

Zato su pedijatri s početkom školske godine pod velikim pritiskom i u rebusu. Oni morati da budu glavni štit, da na vreme prepoznaju zaražene i ne dozvole dalje širenje infekcije.

U školama su već određene sobe za izolaciju u kojima će zaraženi školarac moći da sačeka da roditelji dođu po njega. Jedino što će moći da pomogne da se spreči masovnije prenošenje zaraze je što su đaci u obavezi da nose maske, što će osim infekcije kovidom, sprečiti i mnoge druge viruse.

Doktorka Olivera Ostojić, direktorka dečje bolnice za plućne bolesti i tuberkulozu Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović", gde se leče najmlađi pacijenti sa kovidom, kaže da su razlike između običnog rino-virusa i korone "milimetarske":

- Biće nam veoma teško da odmah razlučimo kod mlađe dece da li je reč o kovidu ili simptomima nekog drugog respiratornog virusa. Jer, kod njih je klinička slika, čak i u slučaju SARS KoV-2, dosta blaga. Zato ćemo morati da radimo analize krvi, da ih pratimo iz dana u dan, slušamo pluća. Mnogo će nam lakše biti kod starije dece, sedmaka, osmaka i srednjoškolaca, jer oni uglavnom imaju iste simptome kovida kao i odrasli - kaže dr Ostojić.

Doktor Dejan Jonev, pedijatar doma zdravlja "Dr Simo Milošević", kaže da je važno da se maska ne nosi duže od tri sata.

Polovinom septembra, i kada nema epidemije, ambulante pedijatara već imaju dvostruko veći broj pacijenata nego tokom leta. To je do sada bila praksa jer, kako tvrde iskusni dečji lekari, školarcima je dovoljno svega dve nedelje u školskim klupama da međusobno prenesu razne viruse.

- Maske će sigurno smanjiti broj prehlada, gripa, stomačnih problema, mononukleoze, a samim tim biće manje upala pluća, bronhitisa, upale uva, krajnika, visoko febrilnih stanja - kaže dr Dejan Jonev.

Za jesenji udar korone, domovi zdravlja su spremni.

- Imamo dovoljno PCR testova i za odrasle, a pogotovo za decu. Testiraćemo svako dete za koje procenimo da je neophodno i time ćemo sprečavati dalji prenos ifekcije - kaže direktor Doma zdravlja Palilula dr Aleksandar Stojanović.

Platnene maske

- Roditelji koji su deci kupili platnene maske od dupliranog platna nisu pogrešili. Jer, dete tako u svakom trenutku može da zna koja je njegova maska ako je iz nekog razloga skine. Te maske moraju da se peru i dezinfikuju posle svakog povratka iz škole - kaže dr Jonev.

Deca su ključ

Ohrabrujuće je što kod dece kovid ne izaziva tešku kliničku sliku. Zaštita dečjeg zdravlja je važna zato što su deca prenosioci infekcije, i važno je sprečiti i da donose viruse kući roditeljima, bakama i dekama.

Izvor: Magazin.novosti.rs/Doktor u kući
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još