BESMISLENI I ŠTETNI: Šest najgorih saveta o ishrani

U moru planova ishrane koji će vas vratiti u formu i programa vežbi koje "morate da isprobate", nalazi se puno besmislenih komentara, od kojih neki mogu negativno da se odraze na zdravlje.

Stručnjaci za pravilnu ishranu i vežbanje izdvojili su nekoliko najčešćih i najgorih mitova o ishrani i otkrili šta bi trebalo da radimo, ako želimo da sačuvamo zdravlje i formu.

Oduzimanje i dodavanje kalorija

Skidanje kilograma i održavanje telesne težine malo je složeniji zadatak od oduzimanja i dodavanja kalorija, a korišćenje ove metode može da dovede do osiromašene ishrane koja može naneti dugoročnu štetu mentalnom i fizičkom zdravlju. Osim toga, neke namirnice, iako imaju vrlo malo kalorija, mogu biti štetne za zdravlje.

Umesto na prebrojavanje kalorija, bolje se usredsredite na odabir hrane koja odgovara vašem tipu tela, koja će uravnotežiti hormone, pomoći u sagorevanju masti i poboljšati metabolizam. Za odabir ovih namirnica ne postoji opšta formula i varira od pojedinca do pojedinca, ali važno je da se u ishrani uravnoteži unos proteina, zdravih masti i ugljenih hidrata. Takođe, u ishranu bi trebalo ubaciti više svežih namirnica poput povrća i voća.

Izbacivanje ugljenih hidrata iz ishrane

Jedan od najgorih i u poslednje vreme vrlo raširenih prehrambenih mitova je onaj o štetnosti ugljenih hidrata koje bi trebalo potpuno izbaciti iz ishrane. Pre svega, nisu svi ugljeni hidrati isti, a kao važan izvor energije našem telu daju izdržljivost, koncentraciju i omogućavaju brži oporavak.

Iako odbacivanje ugljenih hidrata može dati rezultate, ono dugoročno nije održivo jer telu time uskraćujemo vitalne hranljive stvari. Umesto izbacivanja svih ugljenih hidrata iz ishrane, probajte da rafinisane žitarice, kakvih ima u belom hlebu, zamenite manje prerađenim poput onih u ražanom hlebu, a porcije prilagodite uravnoteženoj ishrani s ostalim hranljivim stvarima.

Vežbanje će ispraviti greške nezdrave ishrane

Kao način postizanja optimalnog zdravstvenog stanja, stručnjaci preporučuju zdravu, uravnoteženu ishranu i redovno vežabanje. Ideja da ćete imati telo iz snova samo zahvaljujući vežbanju, jedan je od najvećih mitova.

Preterano vežbanje, suprotno vrlo raširenom mišljenju, podstiče u telu reakciju na stres, a kad smo preplavljeni kortizolom i adrenalinom znatno je teže gubiti težinu. Umesto napornih vežbi po preporuci nekog "Instagram fitnes gurua", pametnije je vežbati onako kako se osećate prijatno i što vam čini zadovoljstvo. Trudite se da vežbate 30 do 45 minuta, pet puta nedeljno, uz dan ili dva odmora svake nedelje.

Svi šećeri su isti i treba ograničiti njihov unos

Šećer u voću znatno se razlikuje od šećera u slatkišima i različitim poslasticama, a voće za razliku od slatkiša, telu daje vlakna, vitamine, minerale i duži osećaj sitosti. Ipak, za uravnoteženu ishranu ne treba preterivati ni sa unosom voća.

Brzo vraćanje tela u formu detoksikacijom

Ideja o gubitku kilograma i dovođenju tela u formu detoksikacijom danas je vrlo raširena, ali ne drži vodu. Zapravo, gubitak mase koji ćete primetiti u početku vrlo često je masa vode, a iako ćete osetiti i porast energije, gubitak telesne težine brzo će se zaustaviti.

Osim toga, neredovna ishrana može da nanese štetu metabolizmu. Opšte je pravilo da što je ekstremnija akcija koju preduzmemo, ekstremnija je i reakcija. U praksi se pokazalo da što se kilogrami duže i sporije tope, i telo će duže ostati u formi. Dakle, zdravo telo u dobroj formi je dugotrajan i kontinuiran proces, a ne produkt brzih i čarobnih dijeta i detoksikacija.

Hrana reklamirana kao "dijetalna" ili "niskokalorična" pravi je put za smanjenje telesne težine

Ukoliko pokušavate da smršate ili da održavate telesnu težinu, u radnjama u širokom luku zaobilazite police s hranom na čijem je pakovanju istaknuto "dijetalno" ili "niskokalorično".

Visoko prerađenu hranu treba što više izbegavati i umesto toga konzumirati što više sveže hrane pripremljene po zdravom i uravnoteženom planu ishrane kakvu sugeriše Džejms Duigan, tvorac popularne "Clean and Lean" dijete.

Izvor: Prva.rs/Tportal.hr
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još