ZA SADA BEZ STROŽIH MERA: Aleksandar Vučić tvrdi da je Srbija spremna za novi udar korone

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da epidemiološka situacija u Srbiji bolja od situacije u zemljama u regionu, ali da je zabrinut zbog rasta broja zaraženih koronavirusom i istakao da u ovom trenutku nema najava da će biti uvedene strože mere, ali i da je spreman da donese teške odluke i mere, ukoliko to bude potrebno.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u Kliničkom centru Srbije, rekao da se država sprema za novi udar korone, navodeći da je izgradnja dve velike kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu deo tih priprema.

„Gradimo dve fantastično moderne bolnice, izgradićemo ih kao oni koji najbrže grade na svetu. Grade ih srpske kompanije, kao da se u Kini dešava, ne za nekoliko dana, ali za četiri meseca izgradićemo velelepne moderne bolnice”, rekao je Vučić i istakao da će bolnice biti otvorene 1. decembra.

Vučić je istakao i da su brojevi u Srbiji proporcionalno broju stanovnika mnogo bolji nego u regionu, navodeći da proporcionalno 200 novozaraženih dnevno u Crnoj Gori jeste 2.000 novozaraženih u Srbiji, odnosno 400 u BiH, kao 900 u Srbiji, 500 u Hrvatskoj kao 900 u Srbiji.

„Mi i dalje nemamo to, ali imamo rastuće brojeve. Veoma sam zabrinut, jer gledam i procente na svaka dva, tri, četiri sata. I tačno kad je prestalo lepo vreme, više kiše i zatvoreni prostor, korona buja”, kaže Vučić, javlja Tanjug.

Navodi da su brojevi u celoj Evropi „užasni” i da je „teško da ćemo mi moći da ih izbegnemo”.

Navodi da se neće libiti restriktivnih mera.

„Ako budemo morali, primenjivaćemo i teže mere, a na Kriznom štabu je da odluče kakve bi mogle da budu. Za mene je život svakog čoveka, bake, deke, majke, oca, brata, sestre, dece važniji od svake politike i ne interesuje me kako će neko da reaguje, da li će politički poeni da idu na niže, jer će se na kraju brojati to koliko je ko života sačuvao”, kazao je Vučić i dodao da je Srbija, za razliku od modernijih i naprednijih zemalja, spasila teškim merama hiljade života starijih ljudi.

„Sačuvati živote ljudi i zemlju, i ekonomski kapacitet zemlje, su prioriteti”, rekao je Vučić.

Kako kaže, za sada nema najava težih mera, ali se situacija sagledava.

„Razmišljalo se i da li da pustimo ljude na derbi, pa nismo, iako je napolju. Doneli smo nove mere sa ograničenjem do 23 sata, videćemo kako dalje, ali ne možete niti smete da ukinete život, već mora da se pronađe balans”, rekao je Vučić.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još