Izložba "Paja Jovanović: Jedan slikar, 12 fotografa - 24 umetnička dela" - Jelena Janković kao supruga i muza slavnog slikara

Model: Jelena Janković

 

Muzej grada Beograda Color Media Communications predstavljaju izložbu "Paja Jovanović: jedan slikar, 12 fotografa, 24 umetnička dela".

Posle izložbi u Galeriji Sava Šumanović u Šidu i Galeriji Milan Konjović u Somboru, 15. oktobra je, u Muzeju grada Beograda, u Resavskoj ulici u Beogradu, svečano otvorena izložba radova naših najpoznatijih fotografa koji su svojevrsni "citati" ulja na platnu čuvenog Paje Jovanovića.

Izložba "Jedan slikar, 12 fotografa, 24 umetnička dela" koncipirana je tako da će se odabrana ulja na platnu Paje Jovanovića nalaziti na zidovima Muzeja grada, a fotografije inspirisane njima – na štafelajima ispred njegovih slika.

Pozivu Color Media Communications odazvali su se: Nebojša BabićMiša ObradovićMonika PavlovićMiloš NadaždinJelena JovanovSever ZolakMarko KrunićBraca NadeždićVladimir Milivojević BoogieVukica MikačaRadivoj Hadžić i Jaroslav Pap. Stručni konsultant izložbe je Igor Todorović, a kostimograf Dragana Ognjenović.

U projektu, ovog puta, kao foto modeli učestvuju i neka poznata lica, pa je tako Jelena Janković imala posebnu priliku i čast da se predstavi kao Muni, slikareva supruga i muza, čiji lik se nalazi na njegovim brojnim delima, pa tako i na čuvenoj slici “Dama pored kamina” koju je naša slavna teniserka, uz čarobnu moć fotografa Marka Krunića sa druge strane objektiva, pokušala da predstavi u što boljem i verodostojnijem svetlu.

- Ono što je ostavilo poseban utisak na mene je to što je Muzej Paje Jovanovića koncipiran kao stan u kome je umetnik živeo i stvarao. Pored zbirke slika tu su i lični predmeti, nameštaj, skulpture i divne uspomene na njegovu najveću ljubav Muni Dauber Jovanović, koja je ovekovečena na mnogim slikama. Možda sam se zbog toga i odlučio za remake slike “Dama pored kamina”. Pokušao sma da oživim intimni momenat stvaranja tog dela i prikažem modela i Paju zajedno u njihovom kreativnom zanosu – opisao je svoje impresije fotograf Marko Krunić koji je imao prilike da u Njujorku sarađuje sa Marinom Abramović i Džefom Kunsom, a Jelena Janković rado se odazvala njegovom pozivu da bude “Dama pored kamina”.

Portret dame pored kamina, 1900-1910

 

Za Jelenin kostim bio je zadužen Igor Todorović, a naša foto-ekipa prisustvovala je čitavom procesu "oživljavanja" portreta slikareve supruge i dugogodišnjeg modela, Hermine Muni Dauber, dela nastalog između 1900. i 1910. godine u njihovom salonu u Beču, gde su u tom periodu života živeli.

Fotograf Marko Krunić

 

U toku trajanja izložbe organizatori su predvideli i nekoliko interesantnih predavanja u okviru kojih će umetnost Paje Jovanovića sa različitih aspekata predstaviti Predrag MarkovićDušan BabacStefan Žarić i Igor Todorović. O pratećem programu izložbe više detalja možete saznati na sledećem linku: http://communications.rs/pajajovanovic/

Podsećamo sve posetioce izložbe da je kompanija Telenor spremila aktivaciju za naše čitaoce i sve posetioce koji uslikaju fotografiju iz svog ugla na izložbi "Paja Jovanović: jedan slikar, 12 fotografa, 24 umetnička dela" u Muzeju grada u periodu od 15. do 28. oktobra i fotografiju objave na svom Facebook ili Instagram profilu (otključanom nalogu) i prikažu nam na ovaj način kako oni zamišljaju umetnost uz obavezno korišćenje tagova: #mojugao , #zamisliumetnost i #pajajovanovic

Ulaznice za zatvaranje izložbe odnosno party "Artisti i modeli" dobiće odabranih 10 korisnika Facebooka i 10 korisnika Instagrama (uslov da imaju otključan profil) koji će biti u prilici da prisustvuju ovom druženju i razgovaraju sa fotografima i modelima koji su učestvovali u kreiranju izložbe. Proglašenje pobednika biće 28. oktobra u 12 sati.

Autorka izložbe "Paja Jovanović: jedan slikar, 12 fotografa, 24 umetnička dela" je Duška Jovanić, a svi zainteresovani će moći da je pogledaju do 29. oktobra u prostorijama Muzeja grada Beograda, Resavska 40-b.

Pogledajte još