IZBEGNITE TOKSIČNU VEZU: Klonite se pet tipova ljudi

Postoji niz znakova koji otkrivaju da ste u vezi sa nekim toksičnim.

Takva veza nikada neće da napreduje i u njoj nikada neće postojati obostrano zadovoljstvo. Postoji pet tipova osoba kojih treba da se čuvate.

1. Emocionalni nasilnici

Iako mnoge veze karakterišu strast i intenzivne emocije, pazite se vrlo emocionalnih partnera koji redovno prelaze granicu i sproovode emocionalno zlostavljanje. Znaci upozorenja su negativni emocionalni odgovori koji dolaze "bez najave", kao što je iskaljivanje besa ili brzo padanje u samosažaljenje i određivanje krivca - uz često optuživanje vas. Emocionalno nasilne osobe često će da se služe emocionalnim apelima kako bi pokušale da vas zadrže u vezi - "Znaš da ne mogu da živim bez tebe!", "Treba da mi pomogneš!". U istinskoj krajnosti kod ovog slučaja je partner koji je direktan nasilnik. Problem kod veze sa nasilnikom je što obično počnu lepo, a nakon što vas identifikuju kao metu, tek onda prelaze u ponašanje nasilnika.

2. Oni kojima baš i nije stalo do vas

Ovo je partner koji kaže da ste vi jedini za njih, ali njihovo ponašanje govori suprotno. Ako vaš partner provodi više vremena sa poznanicima, pa čak i sa strancima, nego s vama, to je loš znak.

3. Sve se vrti oko njih

Egocentrični i narcisoidni pojedinci su loši partneri. To su osobe usredsređene na sebe, koje partneru u vezi jednostavno ne mogu da daju dovoljno jer se sve vrti oko njih. Štaviše, život sa narcisom može da znači da se od vas očekuje trajno hvaljenje partnera i stavljanje njegovih aktivnosti, problema i osećanja iznad vlastitih. Održavanje odnosa sa narcisom znači život davanja, ali bez dobijanja.

4. Sveznalice

Da li želite da provedete život sa partnerom koji vam neprestano govori da grešite i ukazuje na sve vaše nedostatke? Naravno da ne želite. Glavna motivacija ovog partnera je da bude u pravu i to će vam dokazivati celog života.

5. Emocionalne neznalice

Emocije su ključne za dobar odnos pun ljubavi, a partnera koji ne može da iskaže emocije ili mu nedostaje empatije treba izbegavati. Neki ljudi jednostavno imaju poteškoća sa izražavanjem svojih osećaja ili drže emocije u sebi. To može da dovede do hladnog i nezadovoljavajućeg odnosa sa emocionalno udaljenom osobom.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još