Izložba "Paja Jovanović: Jedan slikar, 12 fotografa - 24 umetnička dela" - "Seoba Srba" u 21. veku ispred Bugijevog objektiva

Muzej grada Beograda Color Media Communications predstavljaju izložbu "Paja Jovanović: jedan slikar, 12 fotografa, 24 umetnička dela".

Posle izložbi u Galeriji Sava Šumanović u Šidu i Galeriji Milan Konjović u Somboru, 15. oktobra je, u Muzeju grada Beograda, u Resavskoj ulici u Beogradu, svečano otvorena izložba radova naših najpoznatijih fotografa koji su svojevrsni "citati" ulja na platnu čuvenog Paje Jovanovića.

Izložba "Jedan slikar, 12 fotografa, 24 umetnička dela" koncipirana je tako da će se odabrana ulja na platnu Paje Jovanovića nalaziti na zidovima Muzeja grada, a fotografije inspirisane njima – na štafelajima ispred njegovih slika.

Pozivu Color Media Communications odazvali su se: Nebojša BabićMiša ObradovićMonika PavlovićMiloš NadaždinJelena JovanovSever ZolakMarko KrunićBraca NadeždićVladimir Milivojević BoogieVukica MikačaRadivoj Hadžić i Jaroslav Pap. Stručni konsultant izložbe je Igor Todorović, a kostimograf Dragana Ognjenović.

"Seoba Srba" . originalno Pajino delo, 1896. godina

 

U projektu, ovog puta, kao foto modeli učestvuju i neka poznata lica, a jednu od najinteresantnijih fotografija napravio je Vladimir Milivojević Boogie služeći se zaboravljenom kolodijumskom metodom. Njemu je možda pripao najteži izazov, jer se opredelio da oživi čuvenu Pajinu sliku „Seoba Srba“.

- Sve sam radio tim hemijskim procesom, teškim metalima koji se danas jedva pronalaze, slikao sam starinskim aparatom koji izgleda kao neki komad nameštaja, sve je vrlo autentično. To je prastari postupak, koji me lično podseća na alhemiju, pred vašim očima se dešava magija kad počne da se pojavljuje slika - rekao je Boogie.

Osim po postupku kojim je nastajala, Bugijeva fotografija, napravljena u dimenzijama dva i po sa tri i po metra, karakteristična je i po tome što se na njoj nalazi sam umetnik. Boogie je prikazao modernu seobu, gde umesto konja, njegovi prijatelji i komšije sa Dorćola, „jašu” motore.

Fotograf Vladimir Milivojević Boogie - Foto: Greg Funnell

 

"Seoba Srba" pod patrijarhom Arsenijem III Čarnojevićem pun je naziv slike, koju je patrijarh Georgije Branković poručio od Paje Jovanovića za potrebe izlaganja na velikoj Milenijumskoj izložbi u Budimpešti, 1896. godine. Želja patrijarha bila je da se istakne dugotrajno prisustvo srpske crkve i naroda na prostorima severno od Save i Dunava. Paja Jovanović je predstavio seobu kao veliki zbeg Srba, uključujući žene, decu i stada ovaca pod naletom turske vojske. Pošto patrijarh nije bio zadovoljan tom verzijom, Jovanović je naslikao drugu, ali slika ipak nije bila poslata u Budimpeštu. Zanimljivo je da je Paji Jovanoviću za lik patrijarha Čarnojevića poslužio lik patrijarha Brankovića.

U toku trajanja izložbe organizatori su predvideli i nekoliko interesantnih predavanja u okviru kojih će umetnost Paje Jovanovića sa različitih aspekata predstaviti Predrag Marković, Tamara Ognjević, Nenad Novak Stefanović i Igor Todorović. O pratećem programu izložbe više detalja možete saznati na sledećem linku: http://communications.rs/pajajovanovic/

Fotografija: Boogie

 

Podsećamo sve posetioce izložbe da je kompanija Telenor spremila aktivaciju za naše čitaoce i sve posetioce koji uslikaju fotografiju iz svog ugla na izložbi "Paja Jovanović: jedan slikar, 12 fotografa, 24 umetnička dela" u Muzeju grada u periodu od 15. do 28. oktobra i fotografiju objave na svom Facebook ili Instagram profilu (otključanom nalogu) i prikažu nam na ovaj način kako oni zamišljaju umetnost uz obavezno korišćenje tagova: #mojugao , #zamisliumetnost i #pajajovanovic

Ulaznice za zatvaranje izložbe odnosno party "Artisti i modeli" dobiće odabranih 10 korisnika Facebooka i 10 korisnika Instagrama (uslov da imaju otključan profil) koji će biti u prilici da prisustvuju ovom druženju i razgovaraju sa fotografima i modelima koji su učestvovali u kreiranju izložbe. Proglašenje pobednika biće 28. oktobra u 12 sati.

Autorka izložbe "Paja Jovanović: jedan slikar, 12 fotografa, 24 umetnička dela" je Duška Jovanić, a svi zainteresovani će moći da je pogledaju do 29. oktobra u prostorijama Muzeja grada Beograda, Resavska 40-b.

Pogledajte još