ALEKSANDAR VUČIĆ NAJAVIO: Sastav vlade u nedelju, novi izbori u aprilu 2022. godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će nova Vlada biti kratkog roka i da će novi izbori biti zakazani najkasnije u aprilu 2022. godine. Sva imena ministara biće poznata u nedelju nakon sednice Predsedništva SNS.

U obraćanjanju nakon sastanka Predsedništva SNS on je rekao da su unutar stranke bila drugačija mišljenja kako i na koji način treba formirati novu vladu.

- Vlada koja se bude formirala je ograničenog trajanja, najkasnije parlamentarni izbori, zajedno sa predsedničkim, biće održani 3. aprila 2022. godine. To je tačka 1 - rekao je Vučić.

- Definisali smo šest osnovnih ciljeva vlade, prvo je očuvanje života i zdravlja građana i jak zdravstveni siste, drugi je borba za interese našeg naroda na Kosovu i Metohiji - rekao je lider SNS-a.

Treći cilj je, kako je dodao, borba protiv onih koji su progres Srbije iskoristili da postave neke nove temelje za uspostavljanje svojih sistema za ubijanja i pljačku ljudi.

- Borba protiv mafije će biti beskrupulozna i to je jedna od tačaka koja je preporučena Vladi Srbije - rekao je on.

Četvrti cilj je očuvanje spoljnjopolitičke nezavisnosti i vojna neutralnost, peti je ubrzane reforme, vladavina prava i evropske integracije, a šesti dalji rast ekonomije.

- Ovo su visoko postavljeni ciljevi, već u naredne dve godine moramo da budemo prvi u Evropi, nastavićemo sa izgradnjom puteva, novih bolnica, jačaćemo našu energetiku, mnogo toga moramo da uradimo, da dalje snažimo vojsku i policiju - naglasio je Vučić.

Ovo su ciljevi, pošto se sa njima saglasila, koje će mandatarka Ana Brnabić izneti pred Narodnu skupština, dodao je on.

Imena ministara biće poznata u nedelju

Vučić je rekao da će u nedelju biti održana nova sednica Predsedništva SNS kada će biti poznata sva imena ministara u novoj vladi.

Dodao je da ima još dve, tri, možda i četiri nedoumice, ali da će u novoj vladi biti ne samo ljudi iz SNS, već i vanstranačkih ličnosti i pripadnika drugih stranaka.

- To će biti dobra vlada - kazao je on.

O koalicionim partnerima

Vučić je rekao da naprednjacima socijalisti nisu bili potrebni, kao što nisu bili ni ranije, ali da su postigli zajedno dobre rezultate i da će nastaviti da saraduje sa socijalistima u novoj vladi, u nešto izmenjenom formatu.

On je rekao da će lider SPS Ivica Dačić biti novi predsednik Skupštine i da će imati puno posla jer je u parlamentu neophodan dijalog.

Dodao je da je sa predsednikom Srpskog patriotskog saveza Aleksandrom Šapićem dogovorio da oni imaju jedno ministarstvo u novoj vladi, kao i da je Šapić bio spreman da podrži politiku vlade i bez učešća u njoj.

Vučić je rekao da je Šapić tražio da razgovaraju isključivo o budućnosti Srbije i ciljevima i da nije imao nikakve zahteve.

- Na kraju smo se dogovoril i to više na moje insistiranje, nego na njegovo, da imaju jednog ministra u vladi, iako je rekao da je spreman da podržava politiku, a da ga ne zanima i da u njoj učestvuje - rekao je Vučić.

Najavio je da će u vladi biti značajno prisutni predstavnici nacionalnih manjina na mestima državnih sekretara i na direktorskim mesta javnih preduzeća, međutim, ističe, da to moraju da budu stručni ljudi, jer "državna preduzeća nisu partijska jasla".

Najžešća borba protiv mafije

- Borba protiv mafije je neprestana, ali će sada biti najžešća, jer će se tome koordinisano posvetiti svi državni organi - rekao je Vučić.

- Svi državni organi, sva ministarstva sile, sve agencije, službe, kordinisano će da se posvete tome - poručio je on i upozorio da "ukoliko neće, mi ćemo da izgubimo... a onda ostaje da vidimo, neka narod razmisli hoćemo li da pobedimo ili da izgubimo".

Kao predsednik, dodao je:

- Imam pravo i goniću vladu da svu tu bandu rasteramo, direktnim udarcem u glavu aždaje, maljem u glavu.

Oni koji su, kako je rekao, smislili da su jači od države i da mogu da rade šta hoće, a da ima onih koji će da ih spasavaju, bilo u pravosuđu ili na drugim mestima kada počine neko nepočinstvo – neka dobro razmisle, poručio je Vučić.

Izvor: N1
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još