Izložba "Paja Jovanović: Jedan slikar, 12 fotografa - 24 umetnička dela" - Fotografija Romkinje koja je zapalila društvene mreže

Model: Slađana Novakov

 

Muzej grada Beograda Color Media Communications predstavljaju izložbu "Paja Jovanović: jedan slikar, 12 fotografa, 24 umetnička dela".

Posle izložbi u Galeriji Sava Šumanović u Šidu i Galeriji Milan Konjović u Somboru, 15. oktobra je, u Muzeju grada Beograda, u Resavskoj ulici u Beogradu, svečano otvorena izložba radova naših najpoznatijih fotografa koji su svojevrsni "citati" ulja na platnu čuvenog Paje Jovanovića.

Izložba "Jedan slikar, 12 fotografa, 24 umetnička dela" koncipirana je tako da će se odabrana ulja na platnu Paje Jovanovića nalaziti na zidovima Muzeja grada, a fotografije inspirisane njima – na štafelajima ispred njegovih slika.

Pozivu Color Media Communications odazvali su se: Nebojša BabićMiša ObradovićMonika PavlovićMiloš NadaždinJelena JovanovSever ZolakMarko KrunićBraca NadeždićVladimir Milivojević BoogieVukica MikačaRadivoj Hadžić i Jaroslav Pap. Stručni konsultant izložbe je Igor Todorović, a kostimograf Dragana Ognjenović.

Najveće interesovanje izazvala je devojka koja je pozirala fotografu Severu Zolaku, a zbog koje je izložba izazvala brojne komentare i reakcije na društvenim mrežama. Ova fotografija primećena je kao jedna od najupečatljivjih i najzanimljivijih, i to ne samo zbog umetnika, već i zbog modela. Fotograf Sever Zolak u svom radu predstavio je modernu verziju slike Paje Jovanovića na kojoj je bila njegova supruga Hermina Jovanović Dauber. Na Severovoj fotografiji je Slađana Novakov, hrabra, otmena i elegantna Romkinja izuzetne lepote.

Paja Jovanović: Portret mlade žene u ružičastoj haljini, 1930.

 

Fotograf je izabrao Slađanu za ovaj portret kako bi javnost podsetio na činjenicu da su Romkinje izuzetno retko inspiracija umetnicima, te da su, i kada su prisutne u različitim sferama umetnosti, one najčešće demistifikovane kroz uloge egzotičnih ili samo neobičnih žena.

- Na fotografiji je ona takva kakva jeste. Nije bio cilj da bude potpuna replika slike Paje Jovanovića. U njegovom radu je predstavljena visoka aristokratija. Slađana na fotografiji predstavlja svoje poreklo i svoju generaciju. Ako malo bolje pogledate njoj su oči blago suzne. Ona je prvi put pozirala. Dugo sam je tražio - rekao je Sever Zolak za žena.rs

Kako je objasnio Slađanina haljina, kao i ona sama je u skladu sa savremenim društvom i ono što savremena pop kultura predstavlja. Slađana je sama izabrala haljinu, frizuru i šminku.

- Slađana je jedna od tri seste i sve su akademski građani, uspešni i divni ljudi. Fotografija je fantastično oličenje onoga što ona jeste. Na kraju krajeva i reprezentacija da nismo toliko rasističko društvo - dodaje Zolak.

Fotograf: Sever Zolak

 

U toku trajanja izložbe organizatori su predvideli i nekoliko interesantnih predavanja u okviru kojih će umetnost Paje Jovanovića sa različitih aspekata predstaviti Predrag Marković, Tamara Ognjević, Nenad Novak Stefanović i Igor Todorović. O pratećem programu izložbe više detalja možete saznati na sledećem linku: http://communications.rs/pajajovanovic/

Podsećamo sve posetioce izložbe da je kompanija Telenor spremila aktivaciju za naše čitaoce i sve posetioce koji uslikaju fotografiju iz svog ugla na izložbi "Paja Jovanović: jedan slikar, 12 fotografa, 24 umetnička dela" u Muzeju grada u periodu od 15. do 28. oktobra i fotografiju objave na svom Facebook ili Instagram profilu (otključanom nalogu) i prikažu nam na ovaj način kako oni zamišljaju umetnost uz obavezno korišćenje tagova: #mojugao , #zamisliumetnost i #pajajovanovic

Ulaznice za zatvaranje izložbe odnosno party "Artisti i modeli" dobiće odabranih 10 korisnika Facebooka i 10 korisnika Instagrama (uslov da imaju otključan profil) koji će biti u prilici da prisustvuju ovom druženju i razgovaraju sa fotografima i modelima koji su učestvovali u kreiranju izložbe. Proglašenje pobednika biće 28. oktobra u 12 sati.

Autorka izložbe "Paja Jovanović: jedan slikar, 12 fotografa, 24 umetnička dela" je Duška Jovanić, a svi zainteresovani će moći da je pogledaju do 29. oktobra u prostorijama Muzeja grada Beograda, Resavska 40-b.

 

Pogledajte još