Kompanija Galenika pokreće platformu za prevenciju bolesti i očuvanje zdravlja mladih

Kompanija Galenika a.d. Beograd danas je zvanično pokrenula online platformu "ZDRAVO DVADESETE" (www.dvadesete.rs) namenjenu edukaciji mladih o zdravim životnim navikama, za jačanje i održavanje mentalnog i fizičkog zdravlja. Platforma predstavlja strateški važan, dugoročan projekat društvene odgovornosti na nacionalnom nivou. Osnovni cilj je uspostavljanje kredibilnog izvora informacija za informisanje mladih i studenata širom Srbije o važnosti prevencije hroničnih oboljenja, uz savete eminentnih medicinskih stručnjaka i i plasman savremenih zdravstvenih saveta, a sve kroz sadržaj oblikovan u skladu sa potrebama mladih.

- Prevencija nije samo pitanje individualnih navika. Posmatrano dugoročno, prevencija predstavlja lančanu reakciju i važno društveno pitanje. Ovim projektom želimo da pružimo podršku dvadesetogodišnjacima, pokažemo im da mislimo na njih i da razumemo izazove sa kojima se suočavaju i ono što je najvažnije da ih pripremimo za zdraviju budućnost. Ulaganje u prevenciju je ulaganje u budućnost zdravlja čitave nacije. Zahvaljujemo se svim partnerima – saradnicima i organizacijama koji su pokazali interesovanje i podržali ovaj Galenikin projekat – izjavio je Rikardo Vian Markes, generalni direktor kompanije Galenika a.d. Beograd.

U saradnji sa partnerima, medicinskim stručnjacima iz različitih oblasti, kompanija Galenika je u okviru ovog projekta kreirala i sveobuhvatan eVodič o principima zdravog života: "Kako da pronađete ravnotežu i održite zdravlje". Evodič poseduje kvalitetan i proveren edukativni sadržaj podeljen na sedam najvažnijih zdravstvenih oblasti za unapređenje svakodnevne rutine i kvaliteta života. U pitanju su: ishrana, fizička aktivnost, mentalno zdravlje, kontracepcija, zavisnosti, hormoni i alergije. U okviru ovih oblasti navedene su relevantne informacije, preporuke i saveti kako izgradnjom zdravih navika izbeći određene tegobe, zatim kako prepoznati simptome i kada i kako reagovati ukoliko se pojave, uključujući odlaske na redovne preglede.

Institucionalnu podršku projektu pružili su Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, kao i Rektorat Univerziteta u Beogradu i omladinska udruženja – KOMS i FONIS.

- Studentima je potrebna naša podrška, a edukacija o prevenciji nezaraznih hroničnih oboljenja je veoma značajna za njih. Današnji studenti, sutra će biti donosioci odluka u ovom društvu, zaposleni u kompanijama, roditelji, zbog čega je veoma važno da usvoje principe aktivnog i zdravog načina života. U moru informacija koje nas okružuju u onlajn svetu, od izuzetne važnosti je kreiranje informativnog eVodiča koji su pisali doktori, specijalisti za određene oblasti, zbog čega sa zadovoljstvom podržvamo projekat ZDRAVO DVADESETTE - izjavio je prof. dr Patar Bulat, prorektor za nastavu Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Podizanje svesti o prevenciji za krajnji cilj ima podršku mladima da budu odgovorni prema sebi i sopstvenom zdravlju kako bi gradili održive navike i pravili zdravije izbore. Portal "ZDRAVO DVADESETE" i eVodič mladim ljudima pružaju savremene savete i preporuke kako da u ovom izazovnom periodu svog života, ali i globalano gledano – izazovnom vremenu, uspostave navike koje vode izbalansiranom i zdravom načinu života.

Kompanija Galenika je tokom jula ove godine realizovala istraživanje među mladima koje je pokazalo da se većina mladih ljudi u Srbiji bori sa različitim zdravstvenim problemima i da im zdrave životne navike nisu toliko bliske. Takvi podaci su ukazali na značajan prostor u pogledu podizanja svesti o značaju prevencije, što je i definisalo koncept online platforme "ZDRAVO DVADESETE" i specijalizovanog eVodiča.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još