DOBRA VEST ZA LJUBITELJE PIĆA: I alkohol štiti zdravlje

Ukoliko konzumirate dva akoholna pića dnevno, smanjujete mogućnost pojave kamena u žuči čak za trećinu. Naime, tajna je u činjenici da kamen u žuči izaziva skupljanje holesterola, odnosno njegovo okamenjenje, a ovo je posebno opasno po žene s obzirom na to da se jedna od tri žene tokom svog života susretne sa ovim problemom.

Ove rezultate pokazalo je jedno britansko istraživanje, koje je obuhvatilo 25.000 muškaraca i žena.

Kamen u žuči je česta pojava, ali su simptomi i komplikacije prisutni su samo u troje od deset pogođenih. Istraživači su krenuli od spoznaje da alkohol smanjuje nivo holesterola u žuči.

Podaci o konzumaciji alkohola upoređeni su sa razvojem simptoma kamena u žuči u periodu od 10 godina.

Pacijenti kod kojih su se pojavili problemi sa kamenom najčešće su bile žene stare 62 i više godina, a statistika je pokazala da su osobe koje su najviše konzumirale alkohol bile 32 odsto manje pogođeni, od onih koji piju malo ili uopšte ne piju alkohol.

Za svako alkoholno piće koje se popije tokom nedelje rizik od kamena padao je za 3 posto, a naučnici kažu kako se najverovatnije radi o posledicama koje alkohol ima na holesterol, ali nije izmereno o kojem se odnosu radi.

Podiže nivo dobrog holesterola

Alkohol podiže nivo dobrog holesterola, koji štiti od kardiovaskularnih bolesti i menja sastav holesterola u žuči. Ako kod osobe ne postoji drugi zdravstveni problem, čaša piva ili vina pre ili posle ručka, ne može biti štetna već višestruko korisna.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još