Otvoren Digital Fashion Week Serbia: Samo oni koji kombinuju kreativu i biznis će opstati

Sinoć je na istoimenom Youtube kanalu zvanično otvoren prvi Digital Fashion Week Serbia. Imali smo priliku da na jednom mestu okupimo eminentne domaće i strane dizajnere kako bi u kombinaciji predstavljenih kolekcija i panela videli nove modne trendove.

Prvi dan je otvorila Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja i potpredsednica vlade Republike Srbije.

„Izuzetno je veliki potencijal modnog stvaralaštva kao dela kulturne diplomatije koji Srbija ima i koji nije do kraja iskoristila. Ovo su dobro iskoristile Italija, Francuska, Velika Britanija, SAD, Španija, a u poslednje vreme i mnoge zemlje Azije sve više hvataju korak sa evropskim zemljama i koriste potencijal mode kao kulturne diplomatije“, rekla je ministarka Gojković.

Podsećajući na vezu između kulture i mode, Gojković je istakla da postoji uticaj pojedinih oblasti kulture, poput filmskog stvaralaštva i muzike na modu i obratno. Istovremeno, mnoge velike modne kuće i brendovi u svetu imaju fondacije koje su posvećene kulturi, čime daju veliki doprinos razvoju kulturnog stvaralaštva.

Pored ministarke, obratili su se i Robert Čoban ispred Color Media Communications i Svetlana Horvat ispred Serbia Fashion Week-a koji su najavili bogat program i pozdravili sve dizajnere koji su se odazvali pozivu da učestvuju.

Imali smo priliku da vidimo kolekcije sledećih dizajnera: Agatha Ruiz de la Prada iz Španije, Sanja Veličković iz Slovenije, Tatiana Vorotnikova iz Kirgistana, Eduardo Perez Gonzalez Ocantos iz Argentine i Jelena Malešević iz Srbije. Sa dobrom energijom je otvoren ovaj događaj, puno boja, lepršavosti i motiva iz prirode.

U drugom delu programa imali smo priliku da od naših poznatih dizajnera Irene Grahovac, Zvonka Markovića i Nemanje Pantelića zajedno sa moderatorom Jelenom Gajšek čujemo zanimljive informacije na temu Modnih inspiracija i trendova.

Zajednički zaključak je da će moda preživeti i ovaj težak period jer će sve kolekcije pronaći svoje kupce, možda će se samo menjati kanali komunikacije sa njima. A zaključak za kraj je da kreativnost ne može sama i da je veoma bitno povezati kreativni proces sa biznis stranom jer samo oni koji to urade će i opstati.

Ceo program možete pogledati na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=F0VDGB1TJ2g

Sledeći dizajneri će već sutradan predstaviti svoje kolekcije: Bata Spasojević iz Srbije, Aidarkhan Kaliev iz Kazakhstana, Ana Vasiljević iz Srbije, Sirus Tantiyapong - YOD YOKO iz Tajlanda i Hayden Ng iz Singapura a njihovo predstavljanje će upotpuniti ekija Balkan Top Star-a, Anastasija Grujić, Nađa Stanojević, Vladimir Gašić, Dušan Petrović i Voja Lepojević, koji će dati svoje viđenje mode, omiljene komade kao I predstaviti projekte na kojima rade.

Program možete pratiti na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=3_gfnrPKZbc

Pogledajte još