KORONA NE POSUSTAJE: Najveći nedeljni porast broja inficiranih, za 7 dana 4 miliona ljudi širom sveta

Koronavirusom je širom sveta zaraženo više od 60 miliona ljudi, a do sada je od posledica infekcije preminulo 1.414.000.

- U proteklih sedam dana, širom sveta je registrovano četiri miliona zaraženih koronavirusom, što je najveći nedeljni porast broja inficiranih - saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

U toku prethodne sedmice zaražena je 4.060.891 osoba, dok je u istom periodu preminuo 67.221 pacijent, prenosi Tas.

SZO, međutim, smatra da podaci za prethodnu nedelju ukazuju na usporavanje širenja pandemije.

Trend pada broja novozaraženih primećen je u Evropi i Jugoistočnoj Aziji, dok se širenje virusa ubrzalo u Severnoj i Južnoj Americi, uz povećanje broja smrtnih slučajeva od kovida 19.

Najviše zaraženih je registrovano u Sjedinjenim Američkim Državama - skoro 13 miliona, kao i najviše preminulih od kovida 19 - 265.000.

Američki zvaničnici su saopštili da planiraju da za hitnu upotrebu širom SAD puste 6,4 miliona vakcina, čim regulatorno telo odobri njeno korišćenje.

U Italiji je prethodnog dana od kovida 19 preminulo 853 ljudi, što je najcrnji bilans još od 28. marta, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

U Francuskoj je broj preminulih od kovida 19 premašio 50.000.

U utorak je u Sloveniji preminulo 59 osoba, što je najviše u jednom danu od početka epidemije.

Predsednik Irana Hasan Rohani kaže da ta zemlja planira da koristi strane vakcine protiv koronavirusa, ali istovremeno razvija i svoju.

Evropska komisija je najavila da će sklopiti ugovor sa faramceutskom kompanijom "Moderna" o nabavci do 160 miliona doza potencijalne vakcine protiv kovida 19.

Ugovor sa "Modernom" je šesti po redu ugovor o nabavci vakcina koji je EK u ime EU i zemalja članica potpisala s farmaceutskim kompanijama sa teritorije Evrope.

Izvor: RTS/Tanjug
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još