NEGA RUKU TOKOM PANDEMIJE KORONAVIRUSA: Koje navike treba promeniti?

Činjenica je da u poslednjih nekoliko meseci svi peremo ruke više nego ikad pre. Znatno češće koristimo i dezinficijense na bazi alkohola, što može poremetiti Ph ravnotežu kože. Kako ispoštovati preporuke zdravstvenih radnika, a istovremeno sprečiti da ruke ispucaju? Prilagodite se trenutnoj situaciji i uvedite neke promene kada je u pitanju nega ruku.

Nikad ne perite ruke vrelom vodom

Vruća voda isušuje kožu koja je već dovoljno iritirana čestim pranjem. Za uklanjanje virusa i bakterija, dovoljno je da koristite mlaku vodu i odgovarajuće sredstvo za čišćenje. Pronađite sapun sa hranljivim sastojcima koji će prijati epitelu. Lavanda, aloja i ši puter umiriće kožu i hidrirati je. Ne zaboravite da nakon pranja potpuno osušite ruke. Tako ćete sprečiti da koža ispuca na hladnoći i vetru.

Pažljivo birajte sredstvo za dezinfekciju

Gelovi za dezinfekciju su neizostavni za održavanje čistoće ruku kad ste daleko od tekuće vode, sapuna i lavaboa. Međutim, njihov visok sadržaj alkohola (da bi bili efikasni moraju biti najmanje 60%) isušuje nokte i kožu. Srećom, postoje i obogaćene formule koje više odgovaraju koži. Umirujući ekstrakti nevena i kamilice, zajedno sa mešavinom esencijalnih ulja, ublažiće negativne efekte dezinfekcionih sredstava. Kao i kod korišćenja sapuna i vode, potrebno je temeljno istrljati svaki milimetar kože i sačekati da se potpuno osuši.

Nanesite hidratantnu kremu posle svakog pranja ruku

Ruke su vam suve nakon pranja? To je zato što sapuni i sredstva za dezinfekciju sa spoljašnjeg sloja kože uklanjaju njena prirodna ulja. Ćelije kože sa različitim lipidima, uključujući holesterol i ceramide, čine zaštitnu barijeru. Pošto je čišćenje ruku neophodno, najbolji način za borbu protiv suve kože je korišćenje kreme posle svakog pranja. Potražite one sa ceramidima i hijaluronskom kiselinom, ali zaobiđite sve koje sadrže veštačke boje i mirise.

Vodite računa o zanokticama

Često pranje ruku može doprineti nastanku zanoktica. One omogućavaju vodi i vlazi da uđu u nokat, što može dovesti do bolnih bakterijskih infekcija, crvenila i otoka. Ne zanemarujte zanoktice, već ih tretirajte odgovarajućim preparatima čim ih primetite.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još