DOKTOR PREDRAG KON UPOZORAVA: Pred nama su izazovi - slave, Božić, Nova godina

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19 dr Predrag Kon rekao je danas da u Beogradu dolazi do blagog opadanja broja novozaraženih virusom korona, ali da je pritisak na bolnice i broj hospitalizacija u celoj zemlji još uvek ekstremno veliki.

Kon je za TV Pink kazao da smo u nedelji kada se očekuju efekti uvedenih mera i da se u poređenju sa podacima od prošlog petka i subote naslućuje da će ih biti.

On je, međutim, ukazao na to da je pritisak na bolnice još uvek ekstremno veliki, da je u Beogradu skoro 1.000 hospitalizacija dnevno, a manje od 700 otpusta, kao i da je u celoj Srbiji oko 300 prijema dnevno.

- Sistem je prenapregnut, ali još uvek ima mesta, nijedan pacijent se ne ostavlja da nije zbrinut - rekao je Kon.

Vakcinacija dugotrajan proces

Komentarišući navode da pandemija neće biti završena ni nakon vakcinacije, Kon je kazao da se ne mogu odjednom svi vakcinisati i da je to dugotrajan proces koji će trajati tokom cele sledeće godine na globalnom nivou u zavisnosti od pristizanja novih količina vakcine.

Kon je naveo da će se najverovatnije uspostaviti sezonska tipičnost za virus korona, kao i da je mutagena sposobnost tog virusa manja nego kod gripa zbog čega je, kaže, veća mogućnost da će vakcina biti stabilnija i da neće biti neophodna svake sezone.

Izvor: Blic.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još