NOVI IZAZOV ZA LEKARE I OBOLELE: Pandemija koronavirusa negativno utiče na mentalno zdravlje ljudi

Pandemija koronavirusa negativno se odrazila na zdravstvene usluge za pacijente sa mentalnim bolestima i zavisnike, objavila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Svega sedam odsto od ukupno 134 države koje su učestvovale u anketi koju je sproveo SZO izvestile su da su odeljenja za mentalno zdravlje bila u potpunosti otvorena, a preostalih 93 odsto je smanjio izdvajanja za te zdravstvene usluge.

- Smatramo da je to zaboravljeni aspekt kovida-19 - rekla je Devora Kestel, direktorka sektora za mentalno zdravlje i zavisnosti pri SZO, dodajući da je deo izazova u tome što se za taj sektor i pre pandemije premalo izdvajalo.

- Samo 17 odsto država obezbedilo je dodatna sredstva za aktivnosti za pomoć sve većem broju onih sa mentalnim poremećajima tokom pandemije - rekla je Kestel.

- Mi procenjujemo, a prve informacije i potvrđuju, da se beleži povećanje broja osoba sa mentalnim, neurološkim i zavisničkim problemima na koje treba da obratimo pažnju - istakla je.

Prema njenim rečima organizacija nema informacija o podacima poput većeg broja samoubistava, epileptičnih napada ili zavisnosti koje bi mogle da dovedu do predoziranja.

Mnoge države ostavile su otvorena odeljenja za mentalno zdravlje, ali pacijenti su se suočili sa drugim izazovima, tvrdi SZO.

- Ograničavanje kretanja predstavljalo je najčešći uzrok poremećaja u 73 odsto siromašnih država - rekla je Kestel.

Snažnije su pogođene i vanbolničke usluge, ali mnoge bogatije države koristile su takozvanu telemedicinu i moderne tehnologije kako bi pomogli pacijentima sa mentalnim poteškoćama, objavio je SZO.

Izvor: Hina
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još