"Hurricane" predstavlja Srbiju na "Pesmi Evrovizije" 2021. godine

Radio-televizija Srbije donela je odluku da grupa "Hurricane" predstavlja Srbiju na Pesmi Evrovizije 2021. godine. Pobednice "Beovizije 2020" tako će dobiti još jednu priliku da se predstave Evropi - novom pesmom.

Nakon otkazivanja Pesme Evrovizije prvi put u istoriji takmičenja zbog pandemije koronavirusa ove godine, mnoge zemlje učesnice odlučile su da svojim izabranim predstavnicima ponovo ponude da ih predstavljaju i sledeće godine, što su mnogi od njih i prihvatili.

Tome se priključuje i Srbija u čije ime će pevati grupa "Hurricane", koja je već nakon pobede na Beoviziji osvojila srca velikog broja evrovizijskih fanova koji mesecima priželjkuju informaciju da se popularni trio vraća na Pesmu Evrovizije.

Novo takmičenje sa "starim" predstavnicima ipak ne dozvoljava predstavljanje zemlje istom pesmom, što znači da če svaka zemlja ponovo morati da prođe kroz proces izbora kompozicije.

RTS će u narednom periodu razmatrati kompozicije za uži izbor iz koga će u specijalnoj emisiji na Prvom programu RTS-a publika svojim glasovima izabrati pesmu kojom će Hurricane predstavljati Srbiju na Evrosongu.

EBU i holandski javni servisi odlučni su u tome da se takmičenje održi naredne godine i za to su pripremili četiri potencijalna scenarija za organizaciju Pesme Evrovizije 2021.

Scenario koji svi najviše priželjkuje u slučaju da vakcina protiv koronavirusa postane dostupna svima jeste održavanje takmičenja u Roterdamu uz pristustvo svih zemalja učesnica i publike u areni, tj, Evrovizija po svim njenim standardima.

Drugi scenario podrazumevao bi kompletan šou kao u scenariju A, ali uz održavanje fizičke distance od 1,5 metra i smanjen broj ljudi koji učestvuju i prisustvuju događaju.

U slučaju da neke zemlje ne budu mogle da dođu u Holandiju zbog zabrane putovanja, pristupa se trećem scenariju koji bi tim zemljama omogućio da nastupaju u direktnom prenosu iz svojih država i studija njihovog javnog servisa.

Poslednja opcija organizatora, ukoliko epidemiološka situacija ne bude povoljna, predviđa da se Pesma Evrovizije održi iz Roterdama, ali da svi učesnici pevaju iz svojih država - ovaj model već se pokazao kao uspešan na nedavno završenoj Dečjoj pesmi Evrovizije.

Održavanje Evrosonga zakazano je za 18, 20. i 22. maj 2021. godine.

Izvor: RTS
Foto: Đorđe Bukvić

Pogledajte još