NIJE MIT: Zbog čega je koža zimi podložnija aknama?

Izgled kože različit je tokom godine i zavisi od godišnjih doba. Koža koja je sklona nastajanju akni tokom zime može biti u pogoršanju pa su akne zastupljenije kako kod adolescenata kao i kod odraslih osoba.

Zimi je koža našeg lica podložna crvenilu i pucanju, jer je hladno vreme čini suvom i osetljivom što dovodi do pojave bubuljica. Uzrok tome je što se suva koža teže bori sa bakterijama i infekcijama.

Postoji nekoliko uzroka, zbog kojih vam je koža zimi puna akni.

Često dodirujete lice

S obzirom na to da vaše ruke svakodnevno dolaze u kontakt sa mnogim stvarima, na njima se sakupi mnogo bakterija, koje vi čestim dodirivanjem prenosite na kožu lica. A vaša suva koža neće biti u stanju da se izbori sa tim bakterijama na pravi način.

Praktikujete česte tople kupke

Da, znamo koliko je lepo nakon stresnog i tmurnog dana napraviti opuštajuću kupku, ali imajte na umu da topla voda dodatno isušuje kožu, pa se povećava mogućnost pojave akni.

Ne negujete kožu dovoljno

Suvoj koži, zimi je neophodna bogata hidratacija. Najbolju hidrataciju koži ćete pružiti tako što ćete mazati različite proizvode sloj po sloj i hraniti vašu kožu najrazličitijim potrebnim vitaminima i mineralima.

Koristite pogrešne proizvode

Najveći neprijatelj vašoj koži svakako mogu biti pogrešno odabrani proizvodi. Veoma je bitno da poznajete svoju kožu, da biste mogli da je negujete na pravi način, jer je proizvodi, koji ne odgovaraju vašem tipu kože mogu dodatno isušiti i učiniti je podložnom infekcijama.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još