PREDRAG KON PORUČIO: Primiću bilo koju odobrenu vakcinu

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon ocenio je da poskupljenje PCR testa može biti i u funkciji odvraćanja od dolaska u Srbiju i dodao da smo blizu da brojevi primljenih i otpuštenih budu isti i naglasio da će primiti svaku vakcinu koju odobri srpska Agencija za lekove.

Gostujući na TV Prva Kon je rekao da je dosadašnja cena PCR testa bila bez ikakve zarade, a da je o promeni cene bilo govora već nekoliko meseci.

- Cena ima i funkciju odvraćanja. Možda će neko odustati od putovanja zbog cene, što je u ovom slučaju korisno - rekao je on.

Kon je ocenio da dolazimo do zaravnjenja epidemiološke krive, ali da treba biti oprezan.

- Imamo novozaražene i još je uvek više prijema nego otpusta. Juče je ta razlika bila 130. Kada se te brojke izjednače i kada počne da bude više otpusta nego prijema, možemo malo da se smirimo i opustimo - rekao je Kon.

Dodao je da je zdravstveni sistem pod neverovatnim pritiskom, koji nije uporediv ni sa jednom prirodnom katastrofom već samo sa ratnim stanjem. On je ocenio da se žurkama i zakupu stanova za novogodišnje proslave može stati na put, ali je to teško prihvatljivo.

- Videli smo šta se dešava kada imate policijski čas. To je teško prihvatljivo - rekao je on.

Dodao je da je Sveti Nikola kao zaštitnik doma stvarno razlog za slavlje, ali da svi treba da shvate da nije vreme za okupljanja.

- Ljudi, čuvajte se. Slavite sa što je moguće više duha, a da se čuvate - poručio je epidemiolog.

Dodao je da ne može da tvrdi da li će biti obavezno PCR testiranje i za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu i ocenio da je to pitanje politike. Kon kaže da je malo verovatno da će koronavirus biti ovako veliki problem posle leta sledeće godine, i dodaje da će već na proleće biti lakše.

Kako je objasnio, primiće bilo koju vakcinu koja bude dobila saglasanost naše Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) da je bezbedna.

- Oni nikada neće pustiti ono što nije bezbedno. Šta god oni budu rekli da je bezbedno, ja ću to primiti. Sasvim je svejedno koja je vakcina u pitanju, sa radošću ću je primiti - zaključio je Kon, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika.rs
Foto: PRVA - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još