CENA - PRAVA SITNICA: Za bliski susret sa Mona Lizom skoro 100.000 dolara

Priliku koja se pruža jednom u životu - da se sa Da Vinčijevom Đokondom vidi izbliza, zgrabio je neko ko je na aukciji ponudio gotovo 100.000 dolara, što je osam puta veća suma nego što je aukcijska kuća procenila za početnu cenu.

Luvr je najveći i najposećeniji muzej na svetu, ali pošto je bio zatvoren četiri meseca tokom proleća, nadležni procenjuju da je samo u tom periodu izbubio približno 50 miliona dolara prihoda.

Tokom leta Muzej je bio otvoren, ali zbog pandemije je imao za 75 odsto manje posetilaca nego uobičajeno, a od novembra i Luvr i ostale pariske kulturne institucije su po drugi put zatvorili svoja vrata.

Zato se uprava Luvra i odlučila da organizuje ovu aukciju kako bi prikupili sredstva koja će, kako navode, biti usmerena da se obezbedi da "vrata Luvra budu svima otvorena", posebno u novom prostoru koji će biti namenjen za umetničko i kulturno obrazovanje, čije otvaranje se očekuje naredne jeseni.

Ponuđač koji je ponudio najvišu cenu od 98.000 dolara, buće prisutan kada se bude vršio redovan godišnji pregled ovog remek-dela.

Biće u mogućnosti da izbliza pogleda Đokondu u oči, za razliku od tipičnog posetioca Luvra, koji Mona Lizu može da vidi samo iza debelog sloja neprobojnog stakla i to sa propisane udaljenosti, preko glava drugih posetilaca kojih je pre pandemije znalo da bude i po 30.000 samo u jednom danu.

Licitacija na kojoj su bile ponuđene ove privilegije održana je u saradnji Luvra i aukcijske kuće "Kristi" i hotela "Droa". Pored toga, zainteresovani su bili u mogućnosti i da se nadmeću za individualni obilazak Luvra u društvu direktora Žan-Luka Martineza, kao i za posebno dizajnirane suvenire poznatih francuskih modnih brendova, poput "Kartijea" i "Luj Vitona".

Obilazak Luvra u pratnji direktora dostigao je cenu od 46.000 dolara.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još