SAN SVAKOG KOLEKCIONARA: Žena kupila vazu za četiri dolara, na aukciji je prodala za 107.000

Džesika Vinsent obožava da posećuje radnje sa polovnom robom, bilo da su prodavnice nošene odeće, buvljaci ili rasprodaje u dvorištu. Navika koju je stekla od majke još iz detinjstva i te kako joj se isplatila prošle nedelje kada je staklenu vazu, koju je kupila za 3,99 dolara, prodala za više od 107.000 dolara.

Za Si-En-En je ispričala da zajedno sa svojim partnerom redovno posećuje prodavnice polovne robe, dva ili tri puta nedeljno jer im je to zabavna aktivnost, a i jedan od načina da se na putu do kuće opuste.

Tokom jedne od poseta u junu, odmah je spazila staklenu vazu.

- Ljudi mi kažu da imam oko za takve stvari. Možete da me stavite ispred gomile stvari i izabraću vam onu koja vredi malo više. Mislim da sam se izvežbala, a i gledam mnogo emisija o pronalaženju stvari - kaže Džesika.

Vaza na sebi ima spiralni „vrtložni“ šablon na sebi, elegantno izrađen od prozirnog crvenog i zelenog stakla.

- Čim sam je podigla, znala sam da je lep primerak. Nisam znala da je toliko lep, ali sam znala da je veoma kvalitetan. Nisam mogla da verujem da je niko nije kupio pre mene - priseća se Džesika.

Prepoznala je oznake na vazi – napravljena je u Italiji i to od „murano“ stakla. Ipak, jedna utisnuta reč je ostala misterija, pa je kad je došla kući podelila fotografiju oznake na specijalizovanoj Fejsbuk grupi.

Ubrzo su joj članovi te grupe, ali i još jedne posvećene „murano“ staklu, identifikovali reč kao „Venini“ – slavne italijanske zanatske kompanije za proizvodnju stakla.

Svi su govorili da je izuzetno lep komad i spekulisali sve dok jedna osoba nije precizno napisala:

- Ovo ti je rad Karla Skarpe, veoma ekskluzivan, san svakog kolekcionara.

Ispostavilo se da vaza potiče iz serije „Penelate“ od Skarpe, arhitekte koji se iz hobija bavio izradom stakla i nameštaja, a koji je dizajnirao seriju za „Venini“ 1942. godine dok je bio kreativni direktor kompanije.

Izraz „Penelate“ u prevodu znači „pokreti četkice“, a serija demonstrira Skarpin koncept „vaze kao platna za slikanje“, piše u opisu vaze u aukcijskoj kući „Rajt“, dodajući da je proizvedeno vrlo malo primeraka u seriji, verovatno zato što su bile izuzetno teške za proizvodnju.

Izvor: RTS
Foto: wright20.com

Pogledajte još