BONAPARTIN ZAŠTITNI ZNAK: Napoleonov dvorogi šešir prodat za više od dva miliona dolara (VIDEO)

Karakteristični šešir za koji se veruje da je pripadao Napoleonu Bonaparti prodat je za rekordnih 1.932.000 evra (2,11 miliona dolara) u aukcijskoj kući "Drouot" u Parizu.

Prvobitno je procenjen na 600.000 do 800.000 evra. Cena je nadmašila 1.884.000 evra plaćenih za još jedan Napoleonov šešir u istoj aukcijskoj kući 2014. godine.

Žan-Pjer Osen koji je bio zadužen za vođenje aukcije rekao je da je šešir od crnog dabra u tradicionalnom "dvorogom" obliku zaštitni znak Napoleona, koji je tokom svog života posedovao oko 120 takvih šešira.

- Šešir je bio deo imidža koji je on konstruisao, jer je Napoleon bio čovek komunikacije - rekao je Osen, dodajući da je Napoleon uvek nosio šešir tako da su uglovi bili poravnati sa njegovim ramenima, dok ga je većina ljudi u to vreme nosila sa uglovima napred.

Šeširi za koje se veruje da su bili u vlasništvu Napoleona redovno se pojavljuju na aukcijama. U oktobru 2021. godine, na aukciji u Londonu, prodat je šešir sa DNK dokazima, koji dokazuju da je zaista pripadao Napoleonu.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još