SUTRA PRIJEM PRVIH PACIJENATA: Otvorena kovid bolnica u Kruševcu

U Kruševcu je danas, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, otvorena nova kovid bolnica, kapaciteta 500 mesta, koja će doprineti jačanju zdravstvenog sistema u borbi protiv koronavirusa.

- Bolnica u Kruševcu je spomenik budućnosti, i govoriće o delima koja smo preduzeli za kratko vreme, u teško vreme za naš narod - konstatovao je Vučić u izjavi novinarima po dolasku.

Prvi pacijenti biće primljeni već sutra, rano ujutru.

To je druga bolnica, pored one u Batajnici, koja je izgrađena za oko četiri meseca.

Prostire se na 12.500 kvadratnih metara na lokaciji nekadašnje kasarne "Rasina".

U njoj je posao dobilo oko 600 lekara, sestara i drugog medicinskog osoblja, a biće pod ingerencijom KC Niš.

Vučić je rekao da je ponosan na Srbiju, na ljude koji su radili na bolnici u Kruševcu, i kao u Batajnici, za četiri meseca završili nešto što je velelepno.

- Ti ljudi su radili danonoćni i pokušaću da se zahvalim radnicima. Uradili su veliki posao i sada imamo bolnicu sa 493 postelje, 150 na intenzivnoj nezi. To je 150 monitora i 150 respiratora i to "haj flou" respiratora - objasnio je on, prenosi Tanjug.

Vučić je kazao da svi traže sada baš te respiratore, jer su oni nešto posebno.

Ukazao je da u skladištima ima još 56 takvih i 57 pokretnih respiratora koji će biti dati bolnicama u Srbiji.

Najavio je i dalju nabavku "haj flou" respiratora za buduća vremena.

- Ovde smo napravili fantastičnu stvar, čime ćemo pokriti ne samo Kruševac, već i severni deo Raškog okruga, značajni deo Moravičkog, te i južnog dela Šumadijskog okruga, ali i Topličkog dok ne završimo bolnicu u Prokuplju. Imaćemo i deo bolesnika sa KiM. Ne pitamo da li su Srbi ili Albanci, ali to će biti pre svega sa severa pokrajine - rekao je predsednik.

Vučić je kazao da je za razliku od ranije, kada je, kako je ukazao, javna nabavka trajala godinu i po kako bi se promenio linoleum u liftu, za samo četiri meseca podignuta bolnica.

- Mali broj zemalja i naroda može to tako dobro, brzo i kvalitetno da uradi - naglasio je Vučić dodajući da ostaje još da se radi na drugim objektima kako bi se napravila dodatna logistika, ali su intenzivna i poluintenzivna nega završeni.

Vučić je preneo da je oprema za bolnicu koštala 9,5 miliona evra.

- U Batajnici ima već 530 bolesnika. Zamislite da nemamo Batajnicu i toliko mesta. Sada imamo i u Kruševcu i mnogo ćemo života ovim spasiti. Kada smo krenuli da gradimo neki su govorili zašto bacamo pare kada je pobeđena korona, ali srećom je neko razmišljao unapred. U ovom maglovitom danu sam ponosan na našu zemlju i divne ljude koji su ovo uradili - nalasio je on.

Vučić je na kratko porazgovarao i sa majstorima, koji su bili angažovani na izgranji bolnice, variocima iz Obrenovca, kojima je zahvalio za, kako je rekao, vredne ruke i sav uložen trud.

Podsetio je da je radove obišao pre 20-ak dana i da je "neverovatno" šta je sve još urađeno za samo tri nedelje.

- Ovo je od ogromnog značajan, ovo nam svaki dan spasava desetine života - primetio je Vučić.

Otvaranju bolnice, pored predsednika, prisustvovali su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor BIA Bratislav Gašić.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još